kotopita

 

 

 

 

 

 

 

 

Υικά για ένα στρογγυλό ταψί 34εκ.:

Για το φύλλο (8 φύλλα λεπτά):

  • 400 γρ. αλεύρι (κατηγορίας Μ)
  • 200 γρ. νερό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.γλ. γεμάτο αλάτι ψιλό

Για τη γέμιση:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο βάρους 1 κιλού
  • 500 γρ.(καθαρό βάρος) κρεμμύδια πολύ ψιλά κομμένα (στο μούλτι) και 150 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 150 γρ. σκληρό τυρί ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα ψιλοτριμμένο
  • 2 αβγά
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε όλα τα υλικά για το φύλλο στο μίξερ (αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό ή αλεύρι, η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική).
  • Χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη, τα αλευρώνουμε και τα βάζουμε σε λεκανίτσα. Τα αφήνουμε σκεπασμένα με μεμβράνη και πετσέτα για 30-60′.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και τα σοτάρουμε σε κατσαρόλα καλυμμένη με ελαιόλαδο. Επειδή δε θα χωρέσουν όλα, κάνουμε τη διαδικασία τμηματικά.
  • Βγάζουμε το σοταρισμένο κοτόπουλο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια για να σοταριστούν για 4-5′.
  • Προσθέτουμε ξανά στην κατσαρόλα το κοτόπουλο, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και το 1 ποτήρι γάλα  (μέχρι να καλυφθεί το κοτόπουλο) και αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα.(Μπορούμε να βάλουμε και σε χύτρα ταχύτητος, αλλά θα βράσουμε για 25′ από τη στιγμή που θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.)
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και αφού κρυώσει, το ξεκοκαλίζουμε σε ψιλά κομματάκια.
  • Μετράμε 500 ml από το ζωμό (αν έχει μείνει παραπάνω, τον σουρώνουμε και κρατάμε τα κρεμμύδια).
  • Όταν κρυώσει ελαφρώς, ρίχνουμε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα.(Τα 2 που θα βάλουμε ενδιάμεσα μπορούμε να τα προψήσουμε για 3-4′ στην ανάποδη μεριά της λαμαρίνας του φούρνου στους 200 βαθμούς στον αέρα.)
  • Ρίχνουμε ελαιόλαδο στο ταψί και απλώνουμε 3 φύλλα καλά λαδωμένα.
  • Ρίχνουμε 1/3 από το κοτόπουλο, 1/3 από το ζωμό και 1/3 από το τυρί.
  • Βάζουμε ένα φύλλο προψημένο και συνεχίζουμε 1/3κοτόπουλο, 1/3 ζωμό και 1/3 τυρί.
  • Βάζουμε το άλλο προψημένο φύλλο και ρίχνουμε 1/3 κοτόπουλο, 1/3 ζωμό και 1/3 τυρί.
  • Βάζουμε από πάνω και τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα ένα ένα, ραντίζουμε με νερό και χαράσσουμε,
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για 45′ και 7-8′ μόνο κάτω αντίσταση.