Υλικά για 50 κουλουράκια:
- 200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο σε θερμοκρασία δωματίου (ή 150 γρ. μαργαρίνη και 50 γρ. βούτυρο)
- 170 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή ανάμεικτη με καστανή)
- 25 γρ. μέλι
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κάψουλες βανίλια
- 1 γρ. κάρδαμο
- 2 μικρά αυγά
- 40 γρ. γιαούρτι
- 400 γρ. αλεύρι
- 20 γρ. κακάο
- 1 κ.γλ. αμμωνία και 1/2 κ.γλ. σόδα
Για το άλειμμα (προαιρετικά)
- 1 χτυπημένο αυγό με
- 50 γρ. νερό
- 5 γρ. κακάο
Εκτέλεση
- Χτυπάμε καλά σε ένα μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
- Τοποθετούμε τα αυγά, το κάρδαμο, το μέλι, το αλάτι, το γιαούρτι και τη βανίλια μέσα σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και τα προσθέτουμε όλα στο μίξερ.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και την αμμωνία με τη σόδια πολύ καλά και τα ανακατεύουμε απαλά με το χέρι με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Όταν ενσωματωθεί, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη στα 3 και να φτιάξουμε μπαστούνια διαμέτρου 3 εκ. και να τα τυλίξουμε σε μεμβράνες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Στρώνουμε λαμαρίνες με λαδόχαρτο ψησίματος.
- Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα αραδιάζουμε στη σειρά στη λαμαρίνα. Ή εναλλακτικά κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1 εκ., τις βάζουμε στη λαμαρίνα και τις πατάμε ελαφρώς με τα δάχτυλα προς τα κάτω να πλατύνουν.
- Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά (ή 30′ για πιο τραγανά). Τα βγάζουμε από το ταψί και, όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε αεροστεγές κουτί.