koulourakiasokolatas
Υλικά για 50 κουλουράκια:
  • 200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο σε θερμοκρασία δωματίου (ή 150 γρ. μαργαρίνη και 50 γρ. βούτυρο)
  • 170 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή ανάμεικτη με καστανή)
  • 25 γρ. μέλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κάψουλες βανίλια
  • 1 γρ. κάρδαμο
  • 2 μικρά αυγά
  • 40 γρ. γιαούρτι
  • 400 γρ. αλεύρι
  • 20 γρ. κακάο
  • 1 κ.γλ. αμμωνία και 1/2 κ.γλ. σόδα

Για το άλειμμα (προαιρετικά)

  • 1 χτυπημένο αυγό με
  • 50 γρ. νερό
  • 5 γρ. κακάο

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε καλά σε ένα μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
  • Τοποθετούμε τα αυγά, το κάρδαμο, το μέλι, το αλάτι, το γιαούρτι και τη βανίλια μέσα σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και τα προσθέτουμε όλα στο μίξερ.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και την αμμωνία με τη σόδια πολύ καλά και τα ανακατεύουμε απαλά με το χέρι με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Όταν ενσωματωθεί, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη στα 3 και να φτιάξουμε μπαστούνια διαμέτρου 3 εκ. και να τα τυλίξουμε σε μεμβράνες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Στρώνουμε λαμαρίνες με λαδόχαρτο ψησίματος.
  • Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα αραδιάζουμε στη σειρά στη λαμαρίνα. Ή εναλλακτικά κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1 εκ., τις βάζουμε στη λαμαρίνα και τις πατάμε ελαφρώς με τα δάχτυλα προς τα κάτω να πλατύνουν.
  • Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά (ή 30′ για πιο τραγανά). Τα βγάζουμε από το ταψί και, όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε αεροστεγές κουτί.