Υλικά για 40 κουλούρια:
- 4 αβγά χωρισμένα σε κρόκους, ασπράδια
- 580-590 γρ. αλεύρι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. φυτίνη
- 1/2 κ.γλ. σόδα
- 15 γρ. αμμωνία
- 3 βανίλιες και λίγο κονιάκ
- 1/4 ποτηριού γάλα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη καλά και σε άλλο μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα.
- Προσθέτουμε στο μπολ με τους κρόκους 60 γρ. φυτίνη, τη σόδα, την αμμωνία, τις βανίλιες και το κονιάκ, και το γάλα, και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δε θέλει πολύ ζύμωμα.
- Παίρνουμε ζύμη 30 γρ. πλάθουμε σαλιγκαράκι και τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25′.