Υλικά για 40 κουλούρια:

  • 4 αβγά χωρισμένα σε κρόκους, ασπράδια
  • 580-590 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. φυτίνη
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 15 γρ. αμμωνία
  • 3 βανίλιες και λίγο κονιάκ
  • 1/4 ποτηριού γάλα

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη καλά και σε άλλο μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε στο μπολ με τους κρόκους 60 γρ. φυτίνη, τη σόδα, την αμμωνία, τις βανίλιες και το κονιάκ, και το γάλα, και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δε θέλει πολύ ζύμωμα.
  • Παίρνουμε ζύμη 30 γρ. πλάθουμε σαλιγκαράκι και τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25′.