Υλικά για 2 άτομα:
- 500-600 γρ. σπαλομπριζόλα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ξεφλουδισμένο, ολόκληρο. καρφωμένο με 3-4 γαρύφαλα
- 1 μικρό πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος) κομμένο σε ροδέλες
- 1 μεγάλη πατάτα σε μέτρια κομμάτια (ή 3 μικρές)
- 1 μέτρια σελινόριζα σε κομμάτια και τα πράσινα φύλλα του σέλινου
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 1 δαφνόφυλλο
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που να το σκεπάζει.
- Αφήνουμε το νερό να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και αφαιρούμε προσεχτικά τον αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια.
- Όταν πάψει να βγαίνει αφρός, ρίχνουμε λίγο αλάτι, το κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο και 1/2 ποτηράκι ελαιόλαδο (ή λιγότερο).
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. σκεπάζουμε και βράζουμε για 1 1/2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Όταν βράσει το βγάζουμε από το ζωμό και το βάζουμε σε πιατέλα.
- Πετάμε το κρεμμύδι και σουρώνουμε το ζωμό.
- Βάζουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με το ζωμό. Αν έχει μειωθεί ο ζωμός αρκετά, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
- Αλατοπιπερώνουμε λίγο και βράζουμε για 20-30′ ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για 10′.