Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:
- 1 κιλό κυδώνια (ακαθάριστα)
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1/2 φλιτζ. μαύρες σταφίδες
- 4 κ.σ. πετιμέζι
- 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Για το κραμπλ:
- 60 γρ. λιναρόσπορος τριμμένος
- 60 γρ. αλεύρι
- 60 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
- 60 γρ. βρώμη
- 75 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/2 κ.γλ. κάρδαμο τριμμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ραντίζουμε με το λεμόνι.
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά (όχι αυτά για το κραμπλ) σε χαμηλή φωτιά για 15′ μέχρι να μελώσουν.
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κραμπλ μέχρι να γίνουν χοντρά ψίχουλα και τα στρώνουμε πάνω από τα κυδώνια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40′.