Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:

  • 1 κιλό κυδώνια (ακαθάριστα)
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1/2 φλιτζ. μαύρες σταφίδες
  • 4 κ.σ. πετιμέζι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Για το κραμπλ:

  • 60 γρ. λιναρόσπορος τριμμένος
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 60 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
  • 60 γρ. βρώμη
  • 75 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γλ. κάρδαμο τριμμένο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ραντίζουμε με το λεμόνι.
  • Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά (όχι αυτά για το κραμπλ) σε χαμηλή φωτιά για 15′ μέχρι να μελώσουν.
  • Αδειάζουμε το περιεχόμενο στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κραμπλ μέχρι να γίνουν χοντρά ψίχουλα και τα στρώνουμε πάνω από τα κυδώνια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40′.