Υλικά για 6 άτομα:

Για τη σάλτσα καραμέλας

  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 50 ml σιρόπι γλυκόζης
  • 30 ml νερό
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 90 γρ. βούτυρο
  • 1 λουβί βανίλιας, τους σπόρους
  • 2 γρ. αλάτι

Για τα μήλα

  • 420 γρ. πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  •  
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1-2 σπόρους βανίλιας
  • 1 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 70 ml νερό

Για το κραμπλ

  • 175 γρ. βούτυρο
  • 225 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. κανέλα, σε σκόνη
  • 2 γρ. αλάτι
  • 75 γρ. παξιμάδι, τριμμένο ή μπισκότα πτιμπερ
  • παγωτό βανίλια

Εκτέλεση

Σάλτσα καραμέλας:

  • Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να καραμελώσει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με προσοχή, διότι θα αφρίσει.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε ξανά το σκεύος στην εστία.
  • Ανακατεύουμε απαλά, ώσπου να λιώσουν όλα τα κομμάτια της καραμέλας.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι, μαγειρεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.

Μήλα:

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα των μήλων μαζί με το βούτυρο και σοτάρουμε τα φρούτα μέχρι να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3′ ακόμη.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και στρώνουμε τα μήλα σε ένα πυρίμαχο ταψί.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Κραμπλ:

  • Ομογενοποιούμε στο multi το βούτυρο με το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και το παξιμάδι.
  • Μοιράζουμε το «μπισκότο» επάνω από τα μήλα και ψήνουμε στον φούρνο, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανό.
  • Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό, συνοδεύοντας με παγωτό βανίλια της αρεσκείας μας και περιχύνοντας με τη σάλτσα καραμέλας.