Υλικά για 6 άτομα:
Για τη σάλτσα καραμέλας
- 160 γρ. ζάχαρη
- 50 ml σιρόπι γλυκόζης
- 30 ml νερό
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 90 γρ. βούτυρο
- 1 λουβί βανίλιας, τους σπόρους
- 2 γρ. αλάτι
Για τα μήλα
- 420 γρ. πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1-2 σπόρους βανίλιας
- 1 γρ. αλάτι
- 30 γρ. βούτυρο
- 70 ml νερό
Για το κραμπλ
- 175 γρ. βούτυρο
- 225 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. ζάχαρη
- 5 γρ. κανέλα, σε σκόνη
- 2 γρ. αλάτι
- 75 γρ. παξιμάδι, τριμμένο ή μπισκότα πτιμπερ
- παγωτό βανίλια
Εκτέλεση
Σάλτσα καραμέλας:
- Σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να καραμελώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με προσοχή, διότι θα αφρίσει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε ξανά το σκεύος στην εστία.
- Ανακατεύουμε απαλά, ώσπου να λιώσουν όλα τα κομμάτια της καραμέλας.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι, μαγειρεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
Μήλα:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα των μήλων μαζί με το βούτυρο και σοτάρουμε τα φρούτα μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3′ ακόμη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και στρώνουμε τα μήλα σε ένα πυρίμαχο ταψί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Κραμπλ:
- Ομογενοποιούμε στο multi το βούτυρο με το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και το παξιμάδι.
- Μοιράζουμε το «μπισκότο» επάνω από τα μήλα και ψήνουμε στον φούρνο, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανό.
- Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό, συνοδεύοντας με παγωτό βανίλια της αρεσκείας μας και περιχύνοντας με τη σάλτσα καραμέλας.