Υλικά για 8 φόρμες κρέμας καραμελέ:
- 3/4 ποτηριού (χωρητικότητας 200 ml) ζάχαρη
- 4 ποτήρια γάλα
- 7-8 αβγά (8 αν είναι τα μεσαία, 7 αν είναι τα μεγάλα)
- 1 βανίλια
Για την καραμέλα:
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 4-5 κ.σ. νερό
- 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε τα υλικά για την καραμέλα σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει καραμέλα, να πάρει ένα σκούρο καστανό χρώμα.
- Μοιράζουμε την καραμέλα στα φορμάκια.
- Βάζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε λίγο να πάρει βράση.
- Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια στο μίξερ.
- Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε το μείγμα της κρέμας στα φορμάκια.
- Τοποθετούμε τα φορμάκια σε βαθύ ταψί ή πυρέξ.
- Ρίχνουμε χλιαρό νερό γύρω από τα φορμάκια έτσι ώστε να φτάνει στα 2/3 του ύψους τους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45′. (Θα είναι έτοιμες οι κρέμες όταν θα αποκτήσουν μια ελαστικότητα και πυκνότητα σαν αυτήν του γιαουρτιού.)
- Αφήνουμε τις κρέμες να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια τοποθετούμε στο ψυγείο.