Υλικά για 8 φόρμες  κρέμας καραμελέ:

  • 3/4 ποτηριού (χωρητικότητας 200 ml) ζάχαρη
  • 4 ποτήρια γάλα
  • 7-8 αβγά (8 αν είναι τα μεσαία, 7 αν είναι τα μεγάλα)
  • 1 βανίλια

Για την καραμέλα:

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 4-5 κ.σ. νερό
  • 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε τα υλικά για την καραμέλα σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει καραμέλα, να πάρει ένα σκούρο καστανό χρώμα.
  • Μοιράζουμε την καραμέλα στα φορμάκια.
  • Βάζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε λίγο να πάρει βράση.
  • Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια στο μίξερ.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Μοιράζουμε το μείγμα της κρέμας στα φορμάκια.
  • Τοποθετούμε τα φορμάκια σε βαθύ ταψί ή πυρέξ.
  • Ρίχνουμε χλιαρό νερό γύρω από τα φορμάκια έτσι ώστε να φτάνει στα 2/3 του ύψους τους.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45′. (Θα είναι έτοιμες οι κρέμες όταν θα αποκτήσουν μια ελαστικότητα και πυκνότητα σαν αυτήν του γιαουρτιού.)
  • Αφήνουμε τις κρέμες να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια τοποθετούμε στο ψυγείο.