Υλικά για 11-12 πιτάκια

Για το φύλλο

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1/4 ποτηριού ελαιόλαδο
  • 1/4 ποτηριού χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 1 πράσο (το λευκό μέρος) κομμένο σε ροδέλες
  • 10 ελιές κομμένες σε μικρά κομματάκια
  • 8 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 ντομάτα ξεσποριασμένη, ξεφλουδισμένη και χωρίς υγρά
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο ξερό θυμάρι
  • λίγο ξερό εστραγκόν
  • λίγο ξερός δυόσμος
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε ένα μπολ, φτιάχνουμε μια μάλλον σφιχτή ζύμη και αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ στην άκρη .
  • Βάζουμε το κρεμμύδι με το πράσο σε νερό και ζεματίζουμε για 15′ μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  • Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε για 2-3′ τα μανιτάρια.
  • Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το πράσο, σοτάρουμε για 5΄, σβήνουμε με κρασί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα άλλα 10′ μέχρι να στεγνώσει το μείγμα από τα υγρά.
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε μια φόρμα με 12 θήκες για μάφινς.
  • Παίρνουμε ένα μικρό μπαλάκι από τη ζύμη όσο ένα μεγάλο καρύδι και ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 5-6 εκ.
  • Βάζουμε στη μια θήκη και σηκώνουμε το φύλλο μέχρι να καλύψει τα τοιχώματα ως πάνω.
  • Γεμίζουμε με μια κ.σ. από το μείγμα.
  • Παίρνουμε ένα μπαλάκι από τη ζύμη μικρότερο από το πρώτο, το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο. βρέχουμε γύρω γύρω τις άκρες και σφραγίζουμε.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Περνάμε με το πινέλ0 λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια από τα πιτάκια, καταβρέχουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο (γύρω στα 30-40′).