Υλικά για 11-12 πιτάκια
Για το φύλλο
- 250 γρ. αλεύρι
- 1/4 ποτηριού ελαιόλαδο
- 1/4 ποτηριού χλιαρό νερό
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 300 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 1 πράσο (το λευκό μέρος) κομμένο σε ροδέλες
- 10 ελιές κομμένες σε μικρά κομματάκια
- 8 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 ντομάτα ξεσποριασμένη, ξεφλουδισμένη και χωρίς υγρά
- 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- λίγο ξερό θυμάρι
- λίγο ξερό εστραγκόν
- λίγο ξερός δυόσμος
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε ένα μπολ, φτιάχνουμε μια μάλλον σφιχτή ζύμη και αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ στην άκρη .
- Βάζουμε το κρεμμύδι με το πράσο σε νερό και ζεματίζουμε για 15′ μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε για 2-3′ τα μανιτάρια.
- Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το πράσο, σοτάρουμε για 5΄, σβήνουμε με κρασί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα άλλα 10′ μέχρι να στεγνώσει το μείγμα από τα υγρά.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε μια φόρμα με 12 θήκες για μάφινς.
- Παίρνουμε ένα μικρό μπαλάκι από τη ζύμη όσο ένα μεγάλο καρύδι και ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 5-6 εκ.
- Βάζουμε στη μια θήκη και σηκώνουμε το φύλλο μέχρι να καλύψει τα τοιχώματα ως πάνω.
- Γεμίζουμε με μια κ.σ. από το μείγμα.
- Παίρνουμε ένα μπαλάκι από τη ζύμη μικρότερο από το πρώτο, το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο. βρέχουμε γύρω γύρω τις άκρες και σφραγίζουμε.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά.
- Περνάμε με το πινέλ0 λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια από τα πιτάκια, καταβρέχουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο (γύρω στα 30-40′).