Υλικά για στρογγυλό ταψί 30-32 εκ.:

Για το φύλλο:

  • 3 ποτήρια αλεύρι
  • 1/4 κ.γλ. μαγιά
  • 1 κρόκος αβγού
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
  • 2/3 ποτηριού ή και λίγο παραπάνω χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. ξίδι ή τσίπουρο

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. μανούρι και 500 γρ. ανθότυρο
  • 3-4 αβγά
  • 4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
  • 1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκος δύοσμος ψιλοκομμένος
  • λίγο αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζ τσαγιού λάδι για την τελική πίτα

Εκτέλεση

Ζύμη:

  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη ή στο μίξερ.
  • Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο νερό και την προσθέτουμε μαζί με το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, το αυγό, το ξίδι και το λάδι στη λεκάνη ή το μίξερ.
  • Ζυμώνουμε ώσπου να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  • Την πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.

Γέμιση και συναρμολόγηση:

  • Σοτάρουμε στο 1/4 του λαδιού τα ξερά κρεμμύδια.
  • Λιώνουμε σε μια λεκάνη τα τυριά με το πηρούνι.
  • Προσθέτουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, τα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι του τηγανιού, τον άνιθο, τον δυόσμο και αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε φύλλα το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
  • Απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο στο ταψί που έχουμε λαδώσει.
  • Ρίχνουμε την γέμιση, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και διπλώνουμε προς τα μέσα το φύλλο της βάσης που περισσεύει.
  • Χαράσσουμε την πίτα σε μερίδες και ρίχνουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο λάδι (σχεδόν να επιπλέει).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 5-10′ κάτω αντίσταση και αέρας.