Υλικά για στρογγυλό ταψί 30-32 εκ.:
Για το φύλλο:
- 3 ποτήρια αλεύρι
- 1/4 κ.γλ. μαγιά
- 1 κρόκος αβγού
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
- 2/3 ποτηριού ή και λίγο παραπάνω χλιαρό νερό
- 2 κ.σ. ξίδι ή τσίπουρο
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. μανούρι και 500 γρ. ανθότυρο
- 3-4 αβγά
- 4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
- 1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. φρέσκος δύοσμος ψιλοκομμένος
- λίγο αλάτι, πιπέρι
- 1 φλιτζ τσαγιού λάδι για την τελική πίτα
Εκτέλεση
Ζύμη:
- Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη ή στο μίξερ.
- Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο νερό και την προσθέτουμε μαζί με το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, το αυγό, το ξίδι και το λάδι στη λεκάνη ή το μίξερ.
- Ζυμώνουμε ώσπου να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
Γέμιση και συναρμολόγηση:
- Σοτάρουμε στο 1/4 του λαδιού τα ξερά κρεμμύδια.
- Λιώνουμε σε μια λεκάνη τα τυριά με το πηρούνι.
- Προσθέτουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, τα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι του τηγανιού, τον άνιθο, τον δυόσμο και αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε φύλλα το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
- Απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο στο ταψί που έχουμε λαδώσει.
- Ρίχνουμε την γέμιση, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και διπλώνουμε προς τα μέσα το φύλλο της βάσης που περισσεύει.
- Χαράσσουμε την πίτα σε μερίδες και ρίχνουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο λάδι (σχεδόν να επιπλέει).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 5-10′ κάτω αντίσταση και αέρας.