Υλικά για 2 άτομα:
- ψίχα από 2 λουκάνικα (μετρίου μεγέθους) περίπου 150-200 γρ. (χωρίς το εξωτερικό περίβλημα)
- 200-250 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 5 τοματίνια μικρά ολόκληρα (ή κομμένα στη μέση)
- 1/2 ποτήρι κρασί λευκό
- 1 κ.γλ. μαργαρίνη ή βούτυρο
- 2-3 κ.σ. κεφαλοτύρι (ή ρεγκάτο ή κεφαλογραβιέρα) τριμμένο
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο (3-4 κ.σ.) και το λουκάνικο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2′.
- Ρίχνουμε το κριθαράκι να σοταριστεί και να γυαλίσει.
- Σβήνουμε με το μισό κρασί και αφήνουμε για 2-3′ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και το άλλο μισό κρασί.
- Ανακατεύουμε συνεχώς και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 10′ μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι (αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό).
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα τοματίνια και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 5′.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, το ξύσμα και το τυρί και ανακατεύουμε.