Υλικά για 2 άτομα:

  • ψίχα από 2 λουκάνικα (μετρίου μεγέθους) περίπου 150-200 γρ. (χωρίς το εξωτερικό περίβλημα)
  • 200-250 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 5 τοματίνια μικρά ολόκληρα (ή κομμένα στη μέση)
  • 1/2 ποτήρι κρασί λευκό
  • 1 κ.γλ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 2-3 κ.σ. κεφαλοτύρι (ή ρεγκάτο ή κεφαλογραβιέρα) τριμμένο
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο (3-4 κ.σ.) και το λουκάνικο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2′.
  • Ρίχνουμε το κριθαράκι να σοταριστεί και να γυαλίσει.
  • Σβήνουμε με το μισό κρασί και αφήνουμε για 2-3′ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και το άλλο μισό κρασί.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 10′ μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι (αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό).
  • Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα τοματίνια και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 5′.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, το ξύσμα και το τυρί και ανακατεύουμε.