Υλικά για 4 άτομα:
- 1 πακέτο λαζάνια πλατιά
- 1 κιλό ψίχα κολοκύθας, σε κύβους
- ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος για μαγειρική
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 3-4 φύλλα φασκόμηλο (προαιρετικά)
- 2-3 κλαδάκια δυόσμο (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι φέτα, σε κυβάκια
- 2 αβγά
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγη κανέλα
- αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος για μαγειρική
- 500ml γάλα
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 κουτ. σούπα αλεύρι
- 2 αβγά (προαιρετικά)
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Απλώνετε τους κύβους της κολοκύθας σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τους πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και λίγη κανέλα. Τους ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.
- Σοτάρετε με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το πράσο.
- Προσθέτετε την ψημένη κολοκύθα και ανακατεύετε εκτός φωτιάς.
- Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το φασκόμηλο και το δυόσμο ψιλοκομμένα.
- Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος.
- Τα ενσωματώνετε στη γέμιση προσθέτοντας και τη φέτα.
- Ετοιμάζετε και τη μπεσαμέλ:
- Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και ψήνετε μέσα το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Προσθέτετε το τυρί, το μοσχοκάρυδο και, αφού ανακατέψετε, ρίχνετε και τα αβγά και χτυπάτε ζωηρά την κρέμα μέχρι να ενσωματωθούν. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα.
- Σε πυρίμαχο σκεύος απλώνετε ένα λεπτό στρώμα μπεσαμέλ (μπορείτε να ανακατέψετε και με σάλτσα ντομάτας) και κάνετε μια στρώση με λαζάνια.
- Χωρίζετε τη γέμιση στη μέση και στρώνετε τη μισή πάνω από τα λαζάνια.
- Σκεπάζετε με δεύτερη στρώση από λαζάνια, στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση, μια στρώση ακόμα με λαζάνια και τέλος σκεπάζετε με τη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζετε με παρμεζάνα και ψήνετε στο φούρνο για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του φαγητού.
- Ξεφουρνίζετε και, αφού κρυώσει λίγο το φαγητό, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.