Υλικά για 6 μέτριες μερίδες (πυρέξ 27χ16 εκ.):
- 12 φύλλα λαζάνια ζεματισμένα για 5′, σουρωμένα και αλειμμένα με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν
- 180 γρ. ανθότυρο
- 150 γρ. τυρί κρέμα
- 200 γρ. τυρί κίτρινο (γκούντα ή έμενταλ)
- 600 γρ. σπανάκι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο πράσο
- λίγο τρμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα και 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 5 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 3 φέτες μπέικον τσιγαρισμένο
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια σε4 κ.σ ελαιόλαδο.
- Αφήστε σε δυνατή φωτιά για λίγο μέχρι να στεγνώσει.
- Κατεβάστε το από τη φωτιά, βάλτε το σε μπολ και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το ανθότυρο, τις ντομάτες, το τυρί κρέμα, τη μισή ποσότητα του τριμμένου κίτρινου τυριού και το μπέικον.
- Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα και το ανακατεύουμε.
- Αλείφουμε το πυρέξ με λάδι και βάζουμε λαζάνια και το μείγμα εναλλάξ.
- Τελειώνουμε με λαζάνια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο κίτρινο τυρί και λίγι τριμμένη φρυγανιά, αν θέλουμε.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμνόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40′.
- Ξεσκεπάζουμε και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς για 5′ μέχρι να ροδίσει.