Υλικά για 6-8 άτομα:

Για τους ντολμάδες:

  • 16 φύλλα από 1 κόκκινο λάχανο ζεματισμένο
  • 400 γρ. κιμάς από αγριόχοιρο ή κοινό χοίρο
  • 60 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 50 γρ. ρύζι γλασέ
  • 100 γρ. προβρασμένα κάστανα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. κράνμπερις
  • 1 αβγό
  • ζωμός κοτόπουλου
  • 100 ml μαυροδάφνη ή κόκκινο ξηρό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα μήλου:

  • 3-4 μήλα ψημένα στον φούρνο μέχρι να μαλακώσει η σάρκα τους
  • 1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

Για το τυράβγουλο:

  • 2 αβγά
  • 250 ml από τον ζωμό των ντολμάδων
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 4 κ.σ. νερό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κιμά, την κεφαλογραβιέρα, το ρύζι, τα κάστανα, το κρεμμύδι, τα κράνμπερις και το αβγό, αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε από 1 κ.σ. σε κάθε φύλλο και τα τυλίγουμε.
  • Τοποθετούμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας φύλλα που μας περίσσεψαν, αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, και βάζουμε τους ντολμάδες σφιχτά τον έναν στον άλλον.
  • Αλατίζουμε και ρίχνουμε ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε ζωμό κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες, το κρασί και σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
  • Μαγειρεύουμε για 45′ σε μέτρια φωτιά. Αν σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε νερό.

Για τη σάλτσα μήλου:

  • Παίρνουμε τη σάρκα των μήλων, τη βάζουμε στο μούλτι με το βούτυρο και το ξίδι, και χτυπάμε.

Για το τυράβγουλο:

  • Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με τον αβγοδάρτη.
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό και βάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι.
  • Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και μετά το κορν φλάουρ.

Σερβίρισμα:

  • Βάζουμε από 2 κ.σ. σάλτσα μήλου σε ένα πιάτο, από πάνω 4 ντολμάδες και γύρω γύρω 2 κ.σ. τυράβγουλο.