Υλικά για 6-8 άτομα:
Για τους ντολμάδες:
- 16 φύλλα από 1 κόκκινο λάχανο ζεματισμένο
- 400 γρ. κιμάς από αγριόχοιρο ή κοινό χοίρο
- 60 γρ. κεφαλογραβιέρα
- 50 γρ. ρύζι γλασέ
- 100 γρ. προβρασμένα κάστανα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 50 γρ. κράνμπερις
- 1 αβγό
- ζωμός κοτόπουλου
- 100 ml μαυροδάφνη ή κόκκινο ξηρό κρασί
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα μήλου:
- 3-4 μήλα ψημένα στον φούρνο μέχρι να μαλακώσει η σάρκα τους
- 1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
Για το τυράβγουλο:
- 2 αβγά
- 250 ml από τον ζωμό των ντολμάδων
- 100 γρ. κεφαλογραβιέρα
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 4 κ.σ. νερό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κιμά, την κεφαλογραβιέρα, το ρύζι, τα κάστανα, το κρεμμύδι, τα κράνμπερις και το αβγό, αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε από 1 κ.σ. σε κάθε φύλλο και τα τυλίγουμε.
- Τοποθετούμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας φύλλα που μας περίσσεψαν, αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, και βάζουμε τους ντολμάδες σφιχτά τον έναν στον άλλον.
- Αλατίζουμε και ρίχνουμε ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε ζωμό κοτόπουλου μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες, το κρασί και σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
- Μαγειρεύουμε για 45′ σε μέτρια φωτιά. Αν σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε νερό.
Για τη σάλτσα μήλου:
- Παίρνουμε τη σάρκα των μήλων, τη βάζουμε στο μούλτι με το βούτυρο και το ξίδι, και χτυπάμε.
Για το τυράβγουλο:
- Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με τον αβγοδάρτη.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό και βάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι.
- Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και μετά το κορν φλάουρ.
Σερβίρισμα:
- Βάζουμε από 2 κ.σ. σάλτσα μήλου σε ένα πιάτο, από πάνω 4 ντολμάδες και γύρω γύρω 2 κ.σ. τυράβγουλο.