Υλικά (για φόρμα 26 εκ.):
Για τη βάση:
- 150 γρ. αλεύρι (μπορείτε να βάλετε και ολικής άλεσης είτε εξ ολοκλήρου είτε μισό μισό με το συνηθισμένο αλεύρι)
- 50 γρ. αμύγδαλο ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο, τριμμένο στο μπλέντερ
- 130 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Για την κρέμα:
- 400 γρ. ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και καστανή)
- 4 αβγά
- 150-170 ml χυμός λεμονιού
- 3/4 κούπας καφέ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 κ.σ. χοντροτριμμένο αμύγδαλο (στο μπλέντερ)
- άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της βάσης. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε για 30΄στο ψυγείο.
- Απλώνουμε τη ζύμη στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και ψήνουμε για 20΄ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
- 10 λεπτά πριν βγάλουμε τη ζύμη από το φούρνο, αρχίζουμε να κάνουμε την κρέμα.
- Χτυπάμε στο μίξερ για 5΄ τα αβγά με τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4΄ ακόμη.
- Χύνουμε την κρέμα πάνω από τη μισοψησμένη βάση και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
- Βάζουμε το γλυκό στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄ στους 170 βαθμούς.
- Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.