Υλικά (για φόρμα 26 εκ.):

Για τη βάση:

  • 150 γρ. αλεύρι (μπορείτε να βάλετε και ολικής άλεσης είτε εξ ολοκλήρου είτε μισό μισό με το συνηθισμένο αλεύρι)
  • 50 γρ. αμύγδαλο ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο, τριμμένο στο μπλέντερ
  • 130 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για την κρέμα:

  • 400 γρ. ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και καστανή)
  • 4 αβγά
  • 150-170 ml χυμός λεμονιού
  • 3/4 κούπας καφέ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σ. χοντροτριμμένο αμύγδαλο (στο μπλέντερ)
  • άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της βάσης. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε για 30΄στο ψυγείο.
  • Απλώνουμε τη ζύμη στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και ψήνουμε για 20΄ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
  • 10 λεπτά πριν βγάλουμε τη ζύμη από το φούρνο, αρχίζουμε να κάνουμε την κρέμα.
  • Χτυπάμε στο μίξερ για 5΄ τα αβγά με τη ζάχαρη.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4΄ ακόμη.
  • Χύνουμε την κρέμα πάνω από τη μισοψησμένη βάση και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
  • Βάζουμε το γλυκό στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄ στους 170 βαθμούς.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.