Υλικά για 12 μάφινς:
- 30 γρ. μαργαρίνη και 30 γρ. βούτυρο λιωμένα
- 280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- μια πρέζα αλάτι
- 180 γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 200 ml κρέμα γάλακτος ελαφριά και 50 γρ. φρέσκο γάλα (ή όλο γάλα, με την κρέμα μαζί γίνεται πιο “γεμάτο” στη γεύση)
- 200 γρ. μύρτιλλα
- 1 βανίλια
- ξύσμα και χυμός από ένα λεμόνι
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι σε ένα μπολ.
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι
- Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά το αβγό, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και μαργαρίνη, το ξύσμα του λεμονιού, τη βανίλια και το γάλα με την κρέμα γάλακτος.
- Χτυπάμε το μείγμα με έναν αβγοδάρτη.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του αβγού στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε και τα μύρτιλλα (που τα έχουμε αλευρώσει ελαφρώς για να μην καθίσουν στον πάτο) και ανακατεύουμε πολύ απαλά, για να μη λιώσουν τα φρούτα.
- Γεμίζουμε τις θήκες για μάφινς κατά 3/4.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20-25′, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Αφήνουμε τα μάφινς να κρυώσουν ελαφρώς.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Βουτάμε το πάνω μέρος των γλυκών στο μείγμα ζάχαρης και λεμονιού.
- Απλώνουμε τα μάφινς σε μια σχάρα και τα αλείφουμε με το υπόλοιπο γλάσο.