Υλικά για 20-24 κεκάκια:
- 350 γρ. μανιτάρια σε πολύ μικρά κομματάκια
- 2 κ.γ. (10 κλωνάρια) θυμάρι φρέσκο ή ξερό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο για σοτάρισμα
- 4 φέτες καπνιστή γαλοπούλα σε κομματάκια
- 2 αυγά ελαφριά χτυπημένα
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 2 – 3 κλαράκια ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο ή μαϊντανό
- 250 γρ. γάλα
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
- 80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα και 3 φέτες του τοστ σε μικρά κομμάτια
- 2 πρέζες αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέριΕκτέλεση
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μισά μανιτάρια μαζί με το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
- Προσθέτουμε τις άλλες δύο κουταλιές λάδι και τα υπόλοιπα μανιτάρια στο τηγάνι, αλάτι και πιπέρι και τα σοτάρουμε και αυτά. Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε μαζί με τα πρώτα στο σουρωτήτι.
- Σκουπίζουμε το τηγάνι και σοτάρουμε τη γαλοπούλα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μαζί με τα μανιτάρια.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά με το βούτυρο, το δεντρολίβανο και το γάλα με ένα σύρμα χειρός και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με 2 πρέζες αλάτι και το μπέικιν και τα περνάμε από σίτα.
- Προσθέτουμε σε αυτό, το μείγμα με τα μανιτάρια, το μπέικον, το τυρί και τα ξερά σύκα και ανακατεύουμε καλά για να “αλευρωθούν” καλά τα υλικά μας.
- Προσθέτουμε τα στερεά στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα.
- Βάζουμε το μείγμα στις θήκες για μάφιν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά η όταν τρυπάμε με ενα μαχαίρι τα κεκάκια να βγαίνουν καθαρά.
- Βάζουμε και 10′ στον αέρα και μόνο κάτω αντίσταση (γύρω στα 20΄ψησίματος)