Υλικά για 2 μικρά βαζάκια:
- 750 γρ. βερίκοκα (καθαρό βάρος χωρίς τα κουκούτσια)
- 500 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα και χυμός 1 λεμονιού
- 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Κόβουμε σε κομμάτια όχι πολύ μικρά τα βερίκοκα.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα βερίκοκα σε στρώσεις εναλλάξ.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 16 ώρες.
- Βάζουμε σε δυνατή φωτιά (στο 9),ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και, μόλις αρχίζει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε στο 7.
- Ανάλογα με το πόσο νερό έχουν βγάλει τα βερίκοκα θα χρειαστούν 10-15′ ανακατεύοντας συχνά με κουτάλα ξύλινη και ξαφρίζοντας.
- Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημείωση: Εγώ έφτιαξα μαρμελάδα μιξ φρούτων. Χρειάστηκα 6-7 δαμάσκηνα, 4 νεκταρίνια μέτρια, 2 ροδάκινα μικρά και 500 γρ, περίπου βερίκοκα, όλα μαζί 750 γρ. Χρειάστηκε αρκετό ξάφρισμα και 15′ στο 7 από τον κοχλασμό.