Υλικά για 4 άτομα:
- 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες προς μεγάλες
- 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
- 1/2 ποτήρι ντοματοχυμός
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
- 2 κ.σ. μαργαρίνη
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1/2 λίτρο γάλα
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- 1 χούφτα τυρί ρεγκάτο
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, χαράσσουμε τη σάρκα τους σταυρωτά, τις περιχύνουμε με λάδι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-40΄ μέχρι να μαλακώσουν.
- Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τον ντοματοχυμό, τη μουστάρδα και 1 ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά, περίπου 30΄
Για την μπεσαμέλ και τη συναρμολόγηση:
- Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.
- Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
- Πατάμε τη σάρκα κάθε μελιτζάνας με ένα κουτάλι να κάνουμε κενό και γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
- Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20΄και στους 180 με αέρα για άλλα 20΄μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.