Υλικά για 4 άτομα:

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες προς μεγάλες
  • 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
  • 1/2 ποτήρι ντοματοχυμός
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 2 κ.σ. μαργαρίνη
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • 1 χούφτα τυρί ρεγκάτο

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, χαράσσουμε τη σάρκα τους σταυρωτά, τις περιχύνουμε με λάδι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-40΄ μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα, τον ντοματοχυμό, τη μουστάρδα και 1 ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά, περίπου 30΄

Για την μπεσαμέλ και τη συναρμολόγηση:

  • Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.
  • Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
  • Πατάμε τη σάρκα κάθε μελιτζάνας με ένα κουτάλι να κάνουμε κενό και γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
  • Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20΄και στους 180 με αέρα για άλλα 20΄μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.