Υλικά για πυρέξ 20χ30:

Για το φύλλο:

  • 1 πακέτο (500 γρ.) φαρίνα και 2-3 κ.σ. ακόμη(ας είναι και κανονικό αλεύρι)
  • 1 πακέτο μαργαρίνη (250 γρ.) λιωμένο (ή 150 γρ. μαργαρίνη και 100 γρ. ελαιόλαδο)
  • 1 γιαούρτι (είτε πλήρες είτε όχι)
  • 1 αβγό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 ποτήρι κρασιού (ή 1/2 ποτήρι νερού)  ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1.200 γρ. μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
  • 1 ποτήρι (χωρητικότητας νερού 200 γρ.) τραχανά γλυκό
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα ή 300 γρ. φέτα
  • 3 αβγά
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 πρέζα κανέλα

Εκτέλεση

Φύλλο

  • Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τη μαργαρίνη, το γιαούρτι, το αβγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι.
  • Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 μπάλες (η μία λίγο πιο μεγάλη από την άλλη), τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη για 30′.

Γέμιση

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τις μελιτζάνες και σοτάρουμε για 6-7′ .
  • Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την κανέλα και 1 ποτήρι νερό.
  • Μόλις αρχίζει να βράζει το νερό, προσθέτουμε τον τραχανά ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει μέχρι να σωθεί το νερό.
  • Αφού κρυώσει το μείγμα, ρίχνουμε το τυρί, τα αβγά, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Σύνθεση

  • Ανοίγουμε τη μεγαλύτερη μπάλα σε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Απλώνουμε στο ταψί, προσθέτουμε τη γέμιση, ανοίγουμε τη δεύτερη μπάλα σε φύλλο και κλείνουμε με αυτό την πίτα.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, τρυπάμε με πιρούνι σε 2-3 σημεία και λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40′ (μέχρι να ροδίσει/χρυσαφίσει η επιφάνεια).

 

Σημείωση: Καλό είναι να αλευρώνετε συνεχώς την επιφάνεια εργασίας όταν ανοίγετε το φύλλο. Αν είναι πολύ μαλακό και δεν ανοίγει, προσθέστε λίγο αλεύρι, ξαναπλάστε το και μετά ανοίξτε το.