Υλικά για 4ο κομμάτια:

Για το σιρόπι:

  • 250 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 2 στικ κανέλας
  • 3 γαρύφαλα
  • 75 γρ. μέλι

Για τα μελομακάρονα:

  • 200 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 200 γρ. σπορέλαιο
  • 90 γρ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλο
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. σόδα
  • 500 γρ. αλεύρι (και ολικής άλεσης, θα χρειαστούν κάποια δευτερόλεπτα περισσότερο μέλωμα)
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Εκτέλεση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι (εκτός από το μέλι) να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση και διαλυθεί η ζάχαρη,  αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
  • Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά για τα μελομακάρονα, (εκτός από το αλεύρι και σιμιγδάλι), σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλό.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ απαλά για πολύ λίγο με ένα πιρούνι για να μη κόψει το μείγμα και ζυμώνουμε ελάχιστα και με τα χέρια μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι.
  • Κόβουμε τα μελομακάρονα σε μπαλίτσες των 30 γρ. (για να ψηθούν ομοιόμορφα). Πλάθουμε τα μελομακάρονα πιέζοντάς τα ελαφρά. Μεταφέρουμε σε ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι που να τραγανήσουν.
  • Πετάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 20-30 δευτερόλεπτα (ανάλογα πόσο μελωμένα τα θέλουμε) φροντίζοντας να βρίσκονται μέσα στο σιρόπι, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα, μελώνουμε και ρίχνουμε τα καρύδια.

Σημείωση: Πρέπει τα μελομακάρονα να είναι καυτά όταν μπουν στο σιρόπι. Επομένως, έχουμε έτοιμα τα ταψιά με τα μελομακάρονα και μόλις βγαίνει το ένα, βάζουμε το άλλο.