Υλικά για 4 μερίδες:

Για το φύλλο:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου (βγάλτε τηνξ από το ψυγείο 30′ πριν τη χρησιμοποιήσετε)
  • 1/2 ποτήρι κρύο νερό
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 2 μεγάλα μήλα
  • 1 κούπα καφέ ζάχαρη (μπορεί να είναι και καστανή-μαύρη)
  • 1/2 κούπα σταφίδες μουλιασμένες σε κονιάκ για 30′
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 50 γρ. μαργαρίνη λιωμένη σε μπεν μαρί
  • ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και φτιάχνουμε μια ζύμη όχι σφιχτή την οποία τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30-60′.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο και ανοίγουμε το φύλλο. Το διπλώνουμε στα τέσσερα και το ξανανοίγουμε 2-3 φορές κατ’αυτόν τον τρόπο για να γίνει το φύλλο πιο αφράτο και να θυμίζει λίγο σφολιάτα. (Χωρίς να διαθέσουμε όλον τον κόπο και το χρόνο που θέλει ένα φύλλο σφολιάτα. Βέβαια, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο φύλλο σφολιάτα.).
  • Το ανοίγουμε σε πάχος 1 εκατοστό και το κόβουμε σε 4 κομμάτια.

Για τη γέμιση

  • Αναμειγνύουμε σε μπολ τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα, τη μαργαρίνη, το σουσάμι και τις σταφίδες, τις οποίες έχουμε στραγγίξει από το κονιάκ.
  • Κόβουμε τα μήλα στη μέση, αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους και τα ακουμπάμε στο κέντρο του κάθε φύλλου με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  • Βάζουμε σε κάθε μήλο μια μεγάλη κουταλιά της σούπας από το μείγμα. Πιάνουμε τις άκρες κάθε φύλλου, τις ενώνουμε πάνω από κάθε μήλο και πιέζουμε σφιχτά δημιουργώντας πουγκάκια. (Μπορείτε και απλά να διπλώσετε το φύλλο πάνω από το μήλο στα τέσσερα.)
  • Βάζουμε τα πουγκάκια σε ρηχό ταψί που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50′ και τα σερβίρουμε ζεστά, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Σημείωση: Εκτός από μήλα μπορείτε να βάλετε αχλάδια.