milopitakia

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 30-35 μηλοπιτάκια:

Για τη ζύμη:

  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση:

  • 5 μήλα κομμένα σε κυβάκια
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 3-4 κ.σ. καρύδια χοντροσπασμένα
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • κονιάκ

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Χτυπάμε στο μίξερ τα υλικά και αν χρειαστεί, προσθέτουμε 3-4 κ.σ. αλεύρι ακόμη (όχι πολύ για να μη σφίξει η ζύμη στο ψήσιμο).
  • Αφήνουμε τη ζύμη 30′ να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση:

  • Βάζουμε τα κομματάκια μήλου σε κατσαρόλα αντικολλητική, τα αφήνουμε για λίγο να βγάλουν τα υγρά τους και σβήνουμε με το κονιάκ.
  • Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθούν τα υγρά σε μέτρια φωτιά.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και τα καρύδια και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  • Κόβουμε από τη ζύμη κομμάτια όσο ένα μεγάλο καρύδι.
  • Ανοίγουμε με πλάστη και με το μαχαίρι κόβουμε τις άκρες, για να φτιάξουμε τετράγωνα.
  • Βάζουμε λίγο από τη γέμιση στο κέντρο και ενώνουμε τις άκρες διαγώνια, αφού τις έχουμε βρέξει πρώτα με νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 20΄περίπου.

 

Σημείωση: Μπορούμε για γέμιση να βάλουμε μείγμα φυστικοβούτυρου με κρέμα κακάο.