Υλικά για στρογγυλή φόρμα 18-20 εκ.:
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι
- 120 γρ. μαργαρίνη κρύα σε κυβάκια
- 80 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2-3 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό ξινόμηλα ή σκληρά μήλα
- χυμός 1 λεμονιού
- 2 κ.σ. αλεύρι ή αμυγδαλόψιχα ή φουντουκόψιχα ή τριμμένη φρυγανιά
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαργαρίνη και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε και το νερό (με φειδώ) και ζυμώνουμε.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30΄ (ή ολόκληρο βράδυ- όταν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10-15΄).
- Χωρίζουμε σε 2 μπάλες, η μία λίγο μεγαλύτερη από την άλλη.
- Ανοίγουμε τη μεγαλύτερη μπάλα σε φύλλο και την απλώνουμε στη φόρμα ψηλά στα τοιχώματα.
- Ανοίγουμε και την άλλη μπάλα σε μικρότερα φύλλο.
Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση:
- Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, τις βάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι (ή ό,τι άλλο), την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρώς με μια κουτάλα.
- Βάζουμε τη γέμιση στη φόρμα και απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο πιέζοντάς το στις άκρες με τα δάχτυλα προς το εσωτερικό της φόρμας.
- Χαράζουμε ένα Χ στο κέντρο και τραβάμε προσεκτικά προς τα έξω τη μύτη κάθε τριγώνου έτσι ώστε να φανεί η γέμιση.
- Αλείφουμε την πίτα με γάλα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30΄,
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 20΄και μετά στους 180 για 30΄μέχρι να ροδίσει. (Τα τελευταία 10΄κάτω αντίσταση και αέρας.)