milopita

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για στρογγυλή φόρμα 18-20 εκ.:

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 120 γρ. μαργαρίνη κρύα σε κυβάκια
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2-3 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό ξινόμηλα ή σκληρά μήλα
  • χυμός 1 λεμονιού
  • 2 κ.σ. αλεύρι ή αμυγδαλόψιχα ή φουντουκόψιχα ή τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαργαρίνη και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε και το νερό (με φειδώ) και ζυμώνουμε.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30΄ (ή ολόκληρο βράδυ- όταν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10-15΄).
  • Χωρίζουμε σε 2 μπάλες, η μία λίγο μεγαλύτερη από την άλλη.
  • Ανοίγουμε τη μεγαλύτερη μπάλα σε φύλλο και την απλώνουμε στη φόρμα ψηλά στα τοιχώματα.
  • Ανοίγουμε και την άλλη μπάλα σε μικρότερα φύλλο.

Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση:

  • Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, τις βάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε.
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι (ή ό,τι άλλο), την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρώς με μια κουτάλα.
  • Βάζουμε τη γέμιση στη φόρμα και απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο πιέζοντάς το στις άκρες με τα δάχτυλα προς το εσωτερικό της φόρμας.
  • Χαράζουμε ένα Χ στο κέντρο και τραβάμε προσεκτικά προς τα έξω τη μύτη κάθε τριγώνου έτσι ώστε να φανεί η γέμιση.
  • Αλείφουμε την πίτα με γάλα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30΄,
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 20΄και μετά στους 180 για 30΄μέχρι να ροδίσει. (Τα τελευταία 10΄κάτω αντίσταση και αέρας.)