xinomilopita

 

 

 

 

Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα 26 εκ. ή ταψάκι 26 εκ.:

  • 3 μήλα πράσινα (ξινόμηλα)
  • 20 μπισκότα πικραμύγδαλο (amaretti)
Για το παντεσπάνι:
  • 4 αβγά
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 130 γρ. αλεύρι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα πικραμύγδαλο
Για το σιρόπι:
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ.  σκόνη κανέλλας
 
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
 
Για το σιρόπι:
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο. Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλλα, ανακατεύουμε και βράζουμε, για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Για το παντεσπάνι:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
Ρίχνουμε το σιρόπι σε ένα αντικολλητικό ταψί ή σε μία φόρμα.
Προσθέτουμε τα μήλα, απλώνουμε από πάνω τη ζύμη για το παντεσπάνι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά.
Αφού ψηθεί, αλείφουμε το παντεσπάνι με ποτό amaretto και  αναποδογυρίζουμε την ξινομηλόπιτα σε μια πιατέλα. Θρυμματίζουμε στο μούλτι τα μπισκότα αμαρέτι και πασπαλίζουμε την ξινομηλόπιτα.
Σημείωση: Στη φόρμα με τον αποσπώμενο πάτο υπάρχει κίνδυνος διαρροής του σιροπιού. Καλύτερα σε ταψάκι.