Υλικά για 12 κέικ:
Για τα κέικ:
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 4 κ.σ. κακάο
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- λίγο αλάτι
- 100 γρ. ανάλατο βούτυρο ή μαργαρίνη ή βούτυρο με μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 αβγά
- 150 ml γάλα
- 1 βανιλίνη
- 1 κ.σ. γιαούρτι
Για τη βουτυρόκρεμα:
- 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 175 ζάχαρη άχνη
- 25 γρ. κακάο
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το κακάο σε μπολ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα ή το μίξερ τα αβγά, το γάλα, το γάλα, το γιαούρτι και τη βανιλίνη.
- Αδειάζουμε το μείγμα με τα αβγά σε εκείνο με το αλεύρι.
- Χτυπάμε μαλακά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βάζουμε χάρτινες θήκες στις φόρμες και γεμίζουμε με κουτάλι μέχρι τη μέση (ή χρησιμοποιούμε φόρμες σιλικόνης).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25′ ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στα κέικ.
- Για το γλάσο χτυπάμε το βούτυρο μαζί με την άχνη και το κακάο μέχρι να γίνει το μείγμα απαλό.
- Γεμίζουμε με το χέρι, χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κουταλιού που έχουμε βουτήξει σε ζεστό νερό για να ισιώσουμε τις επιφάνειες ή βάζουμε τη βουτυρόκρεμα πάνω στα κέικ με κορνέ.