Υλικά για 3 μεγάλα κομμάτια:

1 χειροποίητο φύλλο σφολιάτα 450-500 γρ.

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 6 κρόκους
  • 270 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 3 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
  • 100 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 700 γρ. από το γάλα και τις βανίλιες .
  • Προσθέτουμε όλη τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρώς. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να πάρει μία βράση.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ και τους κρόκους. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 300 γρ. από το γάλα και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά για να μην κάνει γρομπαλάκια.
  • Όταν βράσει το γάλα ανακατεύουμε το μείγμα από το μπολ αφαιρώντας από τη φωτιά. Ρίχνουμε το κονιάκ ή ρούμι. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Επιστρέφουμε στη φωτιά.
  • Γενικά ανακατεύουμε καλά συνέχεια μέχρι να πήξει. Αυτό μπορεί να πάρει και δέκα λεπτά μαγειρέματος σε πολύ σιγανή φωτιά και συνεχές ανακάτεμα.
  • Τέλος αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτό. Βάζουμε σε ταψάκι, βάζουμε μεμβράνη από πάνω να ακουμπάει πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  • Απλώνουμε τη σφολιάτα στη λαμαρίνα του φούρνου, την κόβουμε σε 3 κομμάτια και τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι πολλές φορές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για τουλάχιστον 1 ώρα και στα τελευταία 15′ μόνο κάτω αντίσταση.
  • Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και τη μαλακώνουμε χτυπώντας τη στο μίξερ ή με τον αυγοδάρτη, μέχρι να γίνει λεία και απαλή (στο ψυγείο θα έχει σκληρύνει).
  • Απλώνουμε στο ένα κομμάτι τη μισή από την κρέμα βανίλια και την καλύπτουμε με άλλο ένα κομμάτι σφολιάτας. Συνεχίζουμε με κρέμα και σκεπάζουμε με το τελευταίο κομμάτι σφολιάτας. Κόβουμε σε 3 κομμάτια. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.