Υλικά για 2 άτομα

Για το μοσχάρι:

  • 500 γρ. μοσχάρι ποντίκι κομμένο σε κομμάτια
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 2 μέτρια καρότα τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1/2 συσκευασία ντοματάκια κονκασέ
  • 2 δαφνόφυλλα,
  • 1 κομμάτι από ξύλο κανέλας
  • 1 κ.γλ. κοφτό θυμάρι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι σε κόκκους

Για τον πουρέ καρότου:

  • 300 γρ. πατάτες με τη φλούδα τους πολύ καλά πλυμένες
  • 250 γρ. καρότα καθαρισμένα
  • 100ml γάλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μοσχάρι:

  • Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας με το κρεμμύδι για περίπου 5-6′ ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ, τα ντοματάκια, τη δάφνη, την κανέλα, το πιπέρι, το καρότο και προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό.
  • Όταν κοχλάσει το νερό, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά (στο 5 για καινούριες κουζίνες) και αφήνουμε να σιγοαβράζει για 90′. Αν ενδιάμεσα έχει σωθεί το νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμη.
  • Στα τελευταία 5′ του μαγειρέματος ρίχνουμε το θυμάρι και αλατίζουμε.

Πουρές (τον ετοιμάζουμε όση ώρα μαγειρεύεται το κρέας):

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε νερό αλατισμένο μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλύονται (περίπου 30-40′). Περίπου 25′ πριν βράσουν οι πατάτες, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα καρότα.
  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις περνάμε από το μύλο λαχανικών και στη συνέχεια από το μύλο και τα καρότα. Εναλλακτικά, τα λιώνουμε με ένα πρες πουρέ ή πολύ καλά με ένα πιρούνι.
  • Ανακατεύουμε τον πουρέ πατάτας με τον πουρέ καρότου και βάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα λαχανικά (στεγνή και καλά σκουπισμένη).
  • Ζεσταίνουμε τον πουρέ σε πολύ χαμηλή φωτιά (4 για καινούριες κουζίνες) για 4-5′.
  • Ρίχνουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρευστο (αν χρειαστεί λίγο ακόμη γάλα, προσθέτουμε).
  • Αν δε σερβίρουμε αμέσως τον πουρέ, τον σκεπάζουμε εφαρμόζοντας στην επιφάνειά του ένα κομμάτι από διάφανη μεμβράνη, για να ξεραθεί και σχηματιστεί “πέτσα”. Αν σφίξει πολύ, ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.