mousfraoulaspantespani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για στρογγυλή λυόμενη φόρμα 18 εκ:

Για το παντεσπάνι (κέικ):

  • 100 γρ. βούτυρο (ή ανάμεικτο με μαργαρίνη)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 2 αβγά
  • Για τη μους φράουλας:
  • 500 γρ. φράουλες
  • 2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 6 φύλλα ζελατίνας (10 γρ.)
  • 3 ασπράδια αβγών
  • 140 γρ. ζάχαρη (70 γρ. λευκή, 70 γρ. καστανή)
  • 300 ml κρέμα γάλακτος φυτική (έχει ζάχαρη) ή ζωική 35% (δεν έχει ζάχαρη) χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή (προς σαντιγί)

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι:

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο στη μεσαία ταχύτητα με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη βανίλια και τα αβγά και χτυπάμε καλά για 5′.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30′ (ή μέχρι να γίνει μέσα το παντεσπάνι, αν πάρει από πάνω βάζουμε αλουμινόχαρτο)
  • Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά (καλύτερα να φτιάξουμε το παντεσπάνι από την προηγούμενη μέρα) και κόβουμε σε 3 φέτες με το μαχαίρι του ψωμιού.

Για τη μους:

  • Πολτοποιούμε τις φράουλες και τις περνάμε από λεπτό σουρωτήρι (για να μη φύγουν τα σποράκια).
  • Βάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό.
  • Σοτάρουμε τον πολτό φράουλας σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για 10′.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη. Αν οι φράουλες είναι γλυκές και χρησιμοποιήσουμε τη φυτική κρέμα τότε βάζουμε λίγη άχνη. Δοκιμάζουμε τη γεύση.
  • Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στο ζεστό πολτό φράουλας. Ανακατεύουμε να διαλυθούν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο (θέλουμε να είναι ζεστό το μείγμα).
  • Χτυπάμε τα αβγά σε μαρέγκα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα προσθέτοντας τη ζάχαρη σε 4 δόσεις.
  • Ρίχνουμε στα αβγά το ζεστό μείγμα φράουλας (για να λιώσει η κρυσταλλική ζάχαρη και να παστεριωθούν τα ασπράδια).
  • Προσθέτουμε στο μείγμα φράουλας και μαρέγκας τη χτυπημένη κρέμα και ομογενοποιούμε με μια σπάτουλα.
  • Παίρνουμε τη φόρμα χωρίς τον πάτο και τη βάζουμε σε επίπεδη επιφάνεια, βάζουμε μέσα μια φέτα από το παντεσπάνι, μους, παντεσπάνι, μους και τέλος το παντεσπάνι.
  • Τοποθετούμε για αρκετές ώρες στο ψυγείο ή για 60′ στην κατάψυξη.
  • Αν βάλουμε στην κατάψυξη, πριν το καταναλώσουμε, ας το κατεβάσουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα.Ξεφορμάρουμε εύκολα τραβώντας τη φόρμα προς τα πάνω. (Αν έχουμε βάλει στην κατάψυξη, προσοχή, πρέπει να μαλακώσει πριν η μους.)
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Σημείωση: Δε θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη μους. Αυτό που περισσεύει, το βάζουμε σε μπολάκια.