Υλικά για 2 άτομα:
Για τα ψωμάκια:
- 300 γρ. αλεύρι (μισό για όλες τις χρήσεις και μισό πολυτελείας)
- 170 γρ. γάλα και νερό
- 30 ml αραβοσιτέλαιο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
Για την μπάρμπεκιου σος:
- 25 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό σε κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 190 ml κέτσαπ
- 150 ml ντοματάκια αποφλοιωμένα
- 30 ml σάλτσα σόγιας
- 2 κ.σ. πετιμέζι ή μελάσα
- 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
Για τα μπιφτέκια:
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 γεμάτη κ.σ. κορν φλάουρ
- 60 ml ξινόγαλο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
- 1κ.γλ. κέτσαπ
- 1 κ.γλ. σάλτσα σόγιας
- 2 κρόκους αβγού
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σύνθεση:
- 1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 4 κ.σ. μπάρμπεκιου σος
- 2 κ.σ αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
- μαρούλι χοντροκομμένο
- 4 φέτες γκούντα ή τσένταρ
Εκτέλεση
Για τα ψωμάκια:
- Χτυπάμε στο μίξερ τα υλικά για 10΄.
- Βάζουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
- Χωρίζουμε σε 6 κομμάτια, πλάθουμε μπαλάκια και τοποθετούμε σε ρηχό ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Αφήνουμε να φουσκώσουν. Αλείφουμε με γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα και κάτω αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 15-20΄.
- Βγάζουμε από το φούρνο και σκεπάζουμε με πετσέτα.
Για τα μπιφτέκια:
- Ζυμώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο. Ψήνουμε στο γκριλ σε προθερμασμένο φούρνο για 15΄ από τη μια πλευρά και 5-10΄από την άλλη,
Για την μπάρμπεκιου σος:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό κατσαρολάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε για 30΄σε μέτρια φωτιά να δέσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να σωθούν τα υγρά. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
Για τη σύνθεση:
- Κόβουμε ένα ψωμάκι στη μέση και βάζουμε 1 κ.σ. μπάρμπεκιου σος, 1 κ.σ. αγγουράκι τουρσί, 1 φέτα ντομάτα, 1 φέτα κρεμμύδι, 1 μπιφτέκι και 1 φέτα γκούντα ή τσένταρ. Για να λιώσει το τυρί καλό είναι να είναι το μπιφτέκι ζεστό.