Υλικά για 4-6 άτομα:

  • 500 γρ. κεράσια (καθαρό βάρος)
  • 400 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. λικέρ

Για την κρέμα:

 

  • 500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στη μέση
  • 15 γρ. ζελατίνα σε φύλλα (3 των 5 γρ. ή 6 των 2,5 γρ.)
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά

 

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κεράσια και το λικέρ.
  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη και όταν αρχίζει να κοχλάζει το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 8΄ακόμη.
  • Προσθέτουμε το σιρόπι στα κεράσια, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 βράδυ.

Για την κρέμα:

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη βανίλια.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τους κρόκους, προσθέτοντας λίγο από το γάλα.
  • Αδειάζουμε κι αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και τοποθετούμε στη φωτιά.
  • Στο μεταξύ βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό. Ανακατεύουμε το μείγμα του γάλακτος συνεχώς μέχρι να δέσει ελαφρώς και να αρχίσει να αχνίζει έντονα. Προσέχουμε όμως να μη βράσει γιατί θα «κόψει».
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε άλλο σκεύος, για να μη μείνει στη ζεστή κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας, που είχαμε βάλει στο νερό, αφού τα στύψουμε, και ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν.
  • Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος μέχρι να χλιαρύνει αρκετά (δηλαδή να το νιώθουμε στο χέρι ελαφρώς χλιαρό προς κρύο).
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε απαλά και γεμίζουμε 6 ποτήρια.
  • Αφήνουμε τις κρέμες στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν καλά, για τουλάχιστον 3 ώρες, και τις γαρνίρουμε με τα κεράσια που τα έχουμε σουρώσει (μπορούμε να κρατήσουμε το σιρόπι τους για άλλη χρήση π.χ. να “βρέξουμε” τα παντεσπάνια για τούρτα).