mpakaliarokroketes

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 12-15 τεμάχια:

Για τις κροκέτες:

  • 250 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου καλά ξαρμυρισμένο (για 36-48 ώρες σε νερό το οποίο αλλάζουμε ενδιάμεσα κάθε 8 ώρες)
  • 300 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 250 γρ. γάλα φρέσκο
  • 1 αβγό
  • λίγο μαϊντανό
  • λίγη γαλέτα αν χρειαστεί
  • αλάτι, πιπέρι

Για το πανάρισμα:

  • 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 αβγά χτυπημένα με 1 κ.σ. γάλα
  • αλεύρι

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τις πατάτες και βράζουμε για 20-30΄μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • Βγάζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε  (όχι στο μούλτι) με ένα πιρούνι.
  • Ζυμώνουμε τις λιωμένες πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά για τις κροκέτες. Αν το μείγμα βγει αρκετά υγρό, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. γαλέτα (όχι πολλή, γιατί το μείγμα στο τηγάνισμα θα σφίξει πολύ).
  • Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30′.
  • Βάζουμε αλεύρι σε ένα πιάτο, τα χτυπημένα αβγά σε άλλο και τέλος τη φρυγανιά.
  • Πλάθουμε  μικρές κροκέτες, περνάμε από το αλεύρι, το αβγό και τέλος από τη φρυγανιά.
  • Τηγανίζουμε σε λάδι που έχει κάψει καλά, σε μέτρια όμως φωτιά, ώστε να γίνουν οι κροκέτες και μέσα, αλλιώς θα πάρουν γρήγορα χρώμα απ’ έξω, αλλά δε θα έχουν σφίξει μέσα.