Υλικά για 40 περίπου μπισκότα:
- 1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσης
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (σύνολο άλευρων=450 γρ.)
- 5 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 1/ 4 κκ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 6 κ.σ. γεμάτες λάδι ηλιέλαιο
- 4 κ.σ. γεμάτες ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (σύνολο λιπαρών ουσιών=200 γρ.)
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Eκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αλεύρια, τα 5 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη μαζί με το λάδι και το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει, ξύνοντας με μια σπάτουλα τις πλευρές.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αποκτήσει μια απαλή υφή η ζύμη.
- Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και φτιάχνουμε 2 ρολά με διάμετρο 4-5 εκ.(λεπτό κορδόνι), τυλίγουμε με μεμβράνη ή λαδόκολλα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 45 λεπτά μέχρι να σφίξει η ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Απλώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά.
- Αφαιρούμε τα ρολάαπό τις λαδόκολλες.
- Κόβουμε τα ρολά σε δίσκους 0,5 εκ.
- Τοποθετούμε τους δίσκους ζύμης στη λαδόκολλα με απόσταση μεταξύ τους.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αν θέλουμε.
- Ψήνουμε για 12’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις και αέρα.
- Ελέγχουμε από κάτω τα μπισκότα, αν έχουν καφετίσει.