Υλικά για ταψάκι 25χ20 εκ.:

Για τη ζύμη:

  • 150 γρ. αλεύρι
  • 130 γρ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κοφτή κ.σ. νερό

Για τη γέμιση και επικάλυψη:

  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • 60 γρ.βούτυρο
  • 10 μπισκότα πτι-μπερ (ή άλλα)
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη (με τη μελάσα είναι καλύτερο το αποτέλεσμα)

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι και τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να διαλυθεί όλο το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  • Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο, ανοίγουμε σε φύλλο ανάμεσα σε αντικολλητικά χαρτιά και απλώνουμε στο ταψί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20΄(5΄ κάτω αντίσταση και αέρα).

Για τη γέμιση και την επικάλυψη:

  • Λιώνουμε τα 60 γρ. βούτυρο.
  • Χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε στο μίξερ.
  • Ρίχνουμε πάνω από τη μισοψημένη βάση και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 20′.
  • Τρίβουμε με το χέρι σε ένα μπολ τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με τα 60 γρ. βούτυρο και την καστανή ζάχαρη.
  • Ρίχνουμε το κραμπλ πάνω από τη γέμιση λεμονιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ακόμη (10΄κάτω αντίσταση και αέρα).
  • Βγάζουμε από το φούρνο και μετά 5΄κόβουμε σε κομμάτια.