Υλικά για ταψάκι 25χ20 εκ.:
Για τη ζύμη:
- 150 γρ. αλεύρι
- 130 γρ. βούτυρο
- 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κοφτή κ.σ. νερό
Για τη γέμιση και επικάλυψη:
- 2 αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
- 60 γρ.βούτυρο
- 10 μπισκότα πτι-μπερ (ή άλλα)
- 60 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη (με τη μελάσα είναι καλύτερο το αποτέλεσμα)
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι και τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να διαλυθεί όλο το βούτυρο.
- Προσθέτουμε και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
- Βγάζουμε από το ψυγείο, ανοίγουμε σε φύλλο ανάμεσα σε αντικολλητικά χαρτιά και απλώνουμε στο ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20΄(5΄ κάτω αντίσταση και αέρα).
Για τη γέμιση και την επικάλυψη:
- Λιώνουμε τα 60 γρ. βούτυρο.
- Χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε στο μίξερ.
- Ρίχνουμε πάνω από τη μισοψημένη βάση και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 20′.
- Τρίβουμε με το χέρι σε ένα μπολ τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με τα 60 γρ. βούτυρο και την καστανή ζάχαρη.
- Ρίχνουμε το κραμπλ πάνω από τη γέμιση λεμονιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ακόμη (10΄κάτω αντίσταση και αέρα).
- Βγάζουμε από το φούρνο και μετά 5΄κόβουμε σε κομμάτια.