Υλικά για 4 άτομα:

  • 12 μπουτάκια
  • 500 γρ. ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα (4-5 κρεμμύδια)
  • ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1.κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 κιλό ντομάτες στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ντοματοπολτό ανακατεμένο με λίγο νερό
  • 500 ml (2 ποτήρια του νερού) ζωμό κότας (που μπορεία να προέλθει από τα μπουτάκια που θα βράσουμε για 5-10 λεπτά)
  • μυζήθρα σκληρή (ή όποιο άλλο τυρί θέλουμε)
  • 300 γρ. χυλοπίτες
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Σε μια κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι ή γουόκ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
  • Προσθέτουμε τα μπουτάκια και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε. Αλατίζουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  • Αφήνουμε να σωθούν τα υγρά τους.
  • Προσθέτουμε το δυόσμο, το θυμάρι και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τη φρέσκια ντομάτα και τον ντοματοπολτό ανακατεύοντας συνέχεια.
  • Προσθέτουμε το ζωμό και λίγο πιπέρι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά (γύρω στο 6 για καινούριες κουζίνες ή στο 2 για παλιές) και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά (ενδιάμεσα το κοιτάμε μήπως σωθεί το νερό νωρίτερα οπότε μπορεί να χρειαστεί να προσθέσω).
  • Βράζουμε τις χυλοπίτες (θέλουν λιγότερο χρόνο από τα μακαρόνια) και σερβίρουμε με τη μυζήθρα.

Σημείωση: Επειδή είναι δύσκολο να βρίσκουμε φρέσκα μυρωδικά χρησιμοποιούμε τα ξερά στα βαζάκια. Επίσης, αν δε θέλουμε, δε τα βάζουμε όλα. Πρέπει οι ποσότητες που χρησιμοποιούμε να είναι πολύ μικρές λ.χ. 1/2 κ.γλ. μέχρι 1 ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το μυρωδικό ή μπαχαρικό.