Υλικά για 4 άτομα:
- 12 μπουτάκια
- 500 γρ. ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα (4-5 κρεμμύδια)
- ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1.κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα
- 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- 1 κιλό ντομάτες στον τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ντοματοπολτό ανακατεμένο με λίγο νερό
- 500 ml (2 ποτήρια του νερού) ζωμό κότας (που μπορεία να προέλθει από τα μπουτάκια που θα βράσουμε για 5-10 λεπτά)
- μυζήθρα σκληρή (ή όποιο άλλο τυρί θέλουμε)
- 300 γρ. χυλοπίτες
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι ή γουόκ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε τα μπουτάκια και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε. Αλατίζουμε και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε να σωθούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε το δυόσμο, το θυμάρι και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τη φρέσκια ντομάτα και τον ντοματοπολτό ανακατεύοντας συνέχεια.
- Προσθέτουμε το ζωμό και λίγο πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά (γύρω στο 6 για καινούριες κουζίνες ή στο 2 για παλιές) και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά (ενδιάμεσα το κοιτάμε μήπως σωθεί το νερό νωρίτερα οπότε μπορεί να χρειαστεί να προσθέσω).
- Βράζουμε τις χυλοπίτες (θέλουν λιγότερο χρόνο από τα μακαρόνια) και σερβίρουμε με τη μυζήθρα.
Σημείωση: Επειδή είναι δύσκολο να βρίσκουμε φρέσκα μυρωδικά χρησιμοποιούμε τα ξερά στα βαζάκια. Επίσης, αν δε θέλουμε, δε τα βάζουμε όλα. Πρέπει οι ποσότητες που χρησιμοποιούμε να είναι πολύ μικρές λ.χ. 1/2 κ.γλ. μέχρι 1 ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το μυρωδικό ή μπαχαρικό.