Υλικά για 20 μπριός

  • 1 1/2 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 2/3 φλιτζανιού βούτυρο
  • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2 αυγά και 2 κροκάδια
  • 2 κ.γλ. κονιάκ
  • 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

 

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε τη μαγιά με ένα φλιτζάνι αλεύρι και το γάλα. Αφήνουμε στην άκρη για 20΄
  • Χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες στο μίξερ για 4΄μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
  • Ρίχνουμε στο μείγμα το μείγμα μαγιάς και χτυπάμε για 1΄ακόμη.
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε για λίγο ακόμη.(Ίσως χρειαστεί 2 κ.σ. ακόμη μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.)
  • Αποσύρουμε από το μίξερ και ζυμώνουμε για 1-2΄(όχι πολύ δυνατά). Προσθέτουμε και τις σταφίδες ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Πατάμε να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε για 1΄
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τηβοήθεια λίγο αλευριού σε φύλλο . Κάθε φύλλο το τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε κάθε ρολό σε 10 κομμάτια.
  • Βάζουμε τα κομμάτια σε ταψί ρηχό ή σε ορθογώνιες φόρμες και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν.
  • Αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40΄περίπου.