Υλικά για 20 μπριός
- 1 1/2 φακελάκι μαγιά ξερή
- 4 φλιτζάνια αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
- 2/3 φλιτζανιού βούτυρο
- 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
- 2 αυγά και 2 κροκάδια
- 2 κ.γλ. κονιάκ
- 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
- 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε τη μαγιά με ένα φλιτζάνι αλεύρι και το γάλα. Αφήνουμε στην άκρη για 20΄
- Χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες στο μίξερ για 4΄μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
- Ρίχνουμε στο μείγμα το μείγμα μαγιάς και χτυπάμε για 1΄ακόμη.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε για λίγο ακόμη.(Ίσως χρειαστεί 2 κ.σ. ακόμη μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.)
- Αποσύρουμε από το μίξερ και ζυμώνουμε για 1-2΄(όχι πολύ δυνατά). Προσθέτουμε και τις σταφίδες ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Πατάμε να ξεφουσκώσει και ζυμώνουμε για 1΄
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τηβοήθεια λίγο αλευριού σε φύλλο . Κάθε φύλλο το τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε κάθε ρολό σε 10 κομμάτια.
- Βάζουμε τα κομμάτια σε ταψί ρηχό ή σε ορθογώνιες φόρμες και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν.
- Αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40΄περίπου.