Υλικά για πυρέξ 20χ30:

  • 1 κιλό μπρόκολο (όχι τα πολύ χοντρά κοτσάνια)
  • 4 κούπες μπεσαμέλ (δες συνταγή για παστίτσιο) ή αλλιώς έτοιμη
  • 250 γρ. μπέικον
  • 3-4 πατάτες μέτριες
  • 150 γρ. παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό τυρί όπως γραβιέρα Νάξου)
  • 150 γρ. γκούντα
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

  • Βράζουμε το μπρόκολο σε αρκετό νερό με αλάτι και το σουρώνουμε καλά (για 10-15΄). Αφήνουμε να κρυώσει και να στεγνώσει.
  • Βράζουμε και τις πατάτες με τη φλούδα για 20΄. Τις κόβουμε σε ροδέλες.
  • Σοτάρουμε το μπέικον με το κρεμμύδι με 2-3 κ.σ.ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 5-6΄.
  • Προσθέτουμε το μπρόκολο και τα τυριά και ανακατεύουμε απαλά να μην διαλυθεί το μπρόκολο.
  • Απλώνουμε τις πατάτες στο λαδωμένο πυρέξ και βάζουμε από πάνω το μείγμα του μπρόκολου και τέλος στρώνουμε τη μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου 45΄μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.