Υλικά για πυρέξ 20χ30:
- 1 κιλό μπρόκολο (όχι τα πολύ χοντρά κοτσάνια)
- 4 κούπες μπεσαμέλ (δες συνταγή για παστίτσιο) ή αλλιώς έτοιμη
- 250 γρ. μπέικον
- 3-4 πατάτες μέτριες
- 150 γρ. παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό τυρί όπως γραβιέρα Νάξου)
- 150 γρ. γκούντα
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
- Βράζουμε το μπρόκολο σε αρκετό νερό με αλάτι και το σουρώνουμε καλά (για 10-15΄). Αφήνουμε να κρυώσει και να στεγνώσει.
- Βράζουμε και τις πατάτες με τη φλούδα για 20΄. Τις κόβουμε σε ροδέλες.
- Σοτάρουμε το μπέικον με το κρεμμύδι με 2-3 κ.σ.ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για 5-6΄.
- Προσθέτουμε το μπρόκολο και τα τυριά και ανακατεύουμε απαλά να μην διαλυθεί το μπρόκολο.
- Απλώνουμε τις πατάτες στο λαδωμένο πυρέξ και βάζουμε από πάνω το μείγμα του μπρόκολου και τέλος στρώνουμε τη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου 45΄μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.