Υλικά για στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι 26 εκ.:
Για τη ζύμη
- 150 γρ. ζάχαρη
- 100 ml σπορέλαιο (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο) ή μισό-μισό με μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αβγό
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. σόδα
- 100 ml γάλα
- 300-350 γρ. αλεύρι (αν χρειαστεί και 2-3 κ.σ. παραπάνω, αλλά όχι πολύ γιατί θα σφίξει το ζυμάρι)
- κορν φλάουρ
Για την κρέμα πατισερί
- 5 φλιτζάνια γάλα (ποτήρι χωρητικότητας 200 ml)
- 1 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
- 9 κοφτές κ.σ. κορν φλάουρ
- 4 αβγά
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και χωρίζουμε σε 6 κομμάτια. Τα πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ και τα βάζουμε στο ψυγείο τυλιγμένα σε μεμβράνη.
- Για να ανοίξουμε τη ζύμη, παίρνουμε κάθε κομμάτι και το απλώνουμε με τα χέρια μας στο ταψάκι ή τη φόρμα. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και τις υπόλοιπες 5 φορές.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, αέρα και κάτω αντίσταση, για 8-10′ μέχρι να ροδίσει αρκετά η επιφάνεια.
Για την κρέμα
- Βάζουμε το γάλα, εκτός από μισό φλιτζάνι, σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και τις βανίλιες.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα και το ρίχνουμε στο γάλα στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε και τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
Σύνθεση
- Βάζουμε το πρώτο ψημμένο φύλλο μέσα στη φόρμα.
- Προσθέτουμε λίγη κρέμα και συνεχίζουμε εναλλάξ φύλλο-κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.