napoleonjpg

 

 

 

 

 

 

Υλικά για στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι 26 εκ.:

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml σπορέλαιο (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο) ή μισό-μισό με μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 100 ml γάλα
  • 300-350 γρ. αλεύρι (αν χρειαστεί και 2-3 κ.σ. παραπάνω, αλλά όχι πολύ γιατί θα σφίξει το ζυμάρι)
  • κορν φλάουρ

Για την κρέμα πατισερί

  • 5 φλιτζάνια γάλα (ποτήρι χωρητικότητας 200 ml)
  • 1 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 9 κοφτές κ.σ. κορν φλάουρ
  • 4 αβγά
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και χωρίζουμε σε 6 κομμάτια. Τα πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ και τα βάζουμε στο ψυγείο τυλιγμένα σε μεμβράνη.
  • Για να ανοίξουμε τη ζύμη, παίρνουμε κάθε κομμάτι και το απλώνουμε με τα χέρια μας στο ταψάκι ή τη φόρμα. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και τις υπόλοιπες 5 φορές.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, αέρα και κάτω αντίσταση, για 8-10′ μέχρι να ροδίσει αρκετά η επιφάνεια.

Για την κρέμα

  • Βάζουμε το γάλα, εκτός από μισό φλιτζάνι, σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και τις βανίλιες.
  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα και το ρίχνουμε στο γάλα στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε και τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.

Σύνθεση

  • Βάζουμε το πρώτο ψημμένο φύλλο μέσα στη φόρμα.
  • Προσθέτουμε λίγη κρέμα και συνεχίζουμε εναλλάξ φύλλο-κρέμα.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.