Υλικά για 4 άτομα:
- 500 γρ. νιόκι
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
- 350 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 100 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
- 125 γρ. μασκαρπόνε
- 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Μαγειρεύουμε τα νιόκι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι με μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το θρυματισμένο σκόρδο για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και προσθέτουμε το σπανάκι ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα νιόκι στη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Προσθέτουμε κουταλιές μασκαρπόνε από πάνω, πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και απολαμβάνουμε.
Υλικά για χειροποίητα νιόκι:
- 450 γρ. πατάτες
- 2αυγά
- 160 γρ. αλεύρι
- 50 – 70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1πρέζα αλάτι
- 1πρέζα πιπέρι μαύρο
- αλάτι για το βράσιμο
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες με έναν αποφλοιωτή, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέτουμε το αλάτι για το βράσιμο και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
- Σε 15-20 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το νερό, οι πατάτες είναι έτοιμες.
- Για να σιγουρευτούμε ότι οι πατάτες είναι έτοιμες, τις τρυπάμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο τους. Αν βρούμε αντίσταση, συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Σουρώνουμε τις πατάτες και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί απλωμένες, για να κρυώσουν και να εξατμιστεί η περιττή υγρασία.
- Τις αλέθουμε σε έναν μύλο λαχανικών και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Αν δεν έχουμε μύλο λαχανικών, λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και πλάθουμε, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Δεν πρέπει να δουλέψουμε πολύ τη ζύμη, γιατί θα αποκτήσει μαστιχωτή υφή από το άμυλο της πατάτας.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι από πάνω, για να μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκ. και με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε λωρίδες, φάρδους 1 εκ.
- Κόβουμε τις λωρίδες σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα κομμάτια και τα αλευρώνουμε καλά, για να μην κολλάνε τα νιόκι μεταξύ τους.
- Όταν κόβουμε τα νιόκι πατάτας και πριν τα βράσουμε, βολεύει πολύ να τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Έτσι θα μπορούμε να τα ρίξουμε όλα μαζί μέσα στην κατσαρόλα, τραβώντας απλά τη λαδόκολλα από το ταψί. Με αυτόν τον τρόπο θα βράσουν όλα ταυτόχρονα.
- ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ
- Βάζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και περιμένουμε, μέχρι να βράσει.
- Ρίχνουμε προσεκτικά τα νιόκι σε δόσεις στο βραστό νερό και περιμένουμε, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Σε 30 δευτερόλεπτα αφότου έρθουν στην επιφάνεια του νερού, είναι έτοιμα.
- Βγάζουμε τα νιόκι από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε νερό με πάγο, για να σταματήσουμε τον βρασμό τους.