Υλικά για 4-6 άτομα:

  • 12 ντομάτες ώριμες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • 1 μελιτζάνα ψιλοκομμένη
  • 2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
  • 600 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτές
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 100 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 70 γρ. κουκουνάρια καβουρντισμένα
  • 60 γρ. σταφίδες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 20 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 20 γρ. ζάχαρη καστανή
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε καπάκια από τις ντομάτες και με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα τους, την ψιλοκόβουμε και την προσθέτουμε σε ένα μπολ με τα 600 γρ. ντομάτες που έχουμε για τη γέμιση.
  • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, μελιτζάνα, κολοκυθάκια).
  • Σοτάρουμε για 5′ και προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι.
  • Ανακατεύουμε, ρίχνουμε και τη μισή ποσότητα από τις κομμένες ντομάτες, τον πελτέ, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και την πάπρικα και αφήνουμε τα υλικά για μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά με 1/2 φλιτζάνι νερό.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε αλατοπίπερο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
  • Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα ταψί, πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με αλάτι, πιπέρι και την καστανή ζάχαρη.
  • Τις γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις υπόλοιπες ψιλοκομμένες ντομάτες.
  • Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στη 1 ώρα.