Υλικά για 24 μικρά ντόνατς:
- 450γρ. σκληρό αλεύρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 60γρ. βούτυρο
- 50γρ. ψιλή ζάχαρη
- 7γρ. φακελάκι (11/2 κ.γ.) ξηρή μαγιά
- 1 αυγό
- 140ml χλιαρό γάλα
- ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα
μαρμελάδα της αρεσκείας μας
Εκτέλεση:
- Ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο μέσα στο μπολ του μίξερ και ανακατέψτε μέχρι να δέσει το βούτυρο με το αλεύρι.
- Ρίξτε την ζάχαρη και τη μαγιά.
- Προσθέστε το αυγό, το χλιαρό γάλα και περίπου 90ml χλιαρό νερό και ανακατέψτε στην χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι.
- Ζυμώστε για 5-6 λεπτά στην χαμηλότερη ταχύτητα, έως ότου το ζυμάρι γίνει απαλό και ελαστικό. Αφαιρέστε το μπολ από τη συσκευή, καλύψτε με μια ελαφρώς λαδωμένη μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει σε κάποιο ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ζυμώστε για 30-60 δευτερόλεπτα προκειμένου να επαναφέρετε το σχήμα του. Αδειάστε το ζυμάρι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίστε το στη μέση για να φτιάξετε 12 ντόνατς με τρύπα και 12 ντόνατς με μαρμελάδα.
- Σκεπάστε τη μισή ζύμη. Απλώστε την υπόλοιπη με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσετε ένα ζυμάρι πάχους 1,25εκ. για να κόψετε 12 στρογγυλά κομμάτια. Αφαιρέστε το κέντρο με ένα μαχαιράκι προκειμένου να σχηματίσετε τα ντόνατς με τρύπα.
- Τοποθετήστε τα στο ταψί που έχετε καλύψει με λαδωμένη λαδόκολλα και καλύψτε τα με μια λιπαρή μεμβράνη.
- Χωρίστε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 κομμάτια και πλάστε 12 στρογγυλές μπάλες.
- Τοποθετήστε τα κομμάτια στο δεύτερο ταψί και σκεπάστε το, όπως και το προηγούμενο.
- Αφήστε τα ντόνατς σε ένα ζεστό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Ζεστάνετε τα λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα στους 180°C και αφήστε το να ζεματιστεί.
- Τηγανίστε τα ντόνατς, 3-4 τη φορά, για περίπου 4-5 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάλτε τα από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και ακουμπήστε τα πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
- Βουτήξετε τα μερικά στη ζάχαρη όσο είναι ακόμη ζεστά.
- Για τα ντόνατς μαρμελάδας, ζεστάνετε τη μαρμελάδα μαζί με λίγο νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ανακατεύοντας μέχρι να δέσουν τα υλικά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και εν συνεχεία ρίξτε το μέσα σε ένα κορνέ με μικρό κανονικά στόμιο.
- Πάρτε ένα αιχμηρό αντικείμενο και κάντε μια μικρή τρύπα στο πλάι κάθε ντόνατ για να εισάγετε τη μαρμελάδα. Τοποθετήστε το κορνέ στην τρύπα και γεμίστε κάθε ντόνατ με μικρή ποσότητα μαρμελάδας.