penesfournou

 

 

 

 

 

 

Υλικά για ένα πυρέξ 27χ16 εκ.:

  • 1 μικρό φιλέτο κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή καπνιστή γαλοπούλα (γύρω στα 150 γρ.)
  • 300 γρ. πένες βρασμένες για 8-10′ και ελαφρώς λαδωμένες, για να μην κολλήσουν
  • 4  κ.σ. αλεύρι
  • 60 γρ. μαργαρίνη
  • 500 γρ. ζωμός κότας και 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 150 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Μαγειρεύουμε για 2-3′ και προσθέτουμε το ζωμό.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας ανακατεύοντας και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αναμειγνύουμε την μπεσαμέλ με τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, μισά από τα τυριά και τις πένες και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ρίχνουμε στο βουτυρωμένο πυρέξ, βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα τυριά και τριμμένη φρυγανιά ή φρυγανισμένο ψωμί του τοστ τριμμένο.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40′ μέχρι να κάνει κρούστα.