Υλικά για στρογγυλή φόρμα 18-20 εκ.:

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. νερό κρύο

Για τη γέμιση:

  • 125 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 125 γρ. μέλι
  • 1 μεγάλο αβγό (προαιρετικά)
  • 1 βανίλινη
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα της πίτας (ή αν είναι νηστίσιμη την βρέχουμε με νερό)
  • ζάχαρη καστανή για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε κομμάτια και δουλεύουμε μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο και να γίνει η ζύμη ψιχουλιαστή.
  • Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
  • Την τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.

Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά για τη γέμιση.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο και τα ανοίγουμε σε φύλλα.
  • Απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο στη φόρμα και το σηκώνουμε να καλύψει τα τοιχώματα μέχρι τη μέση.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε από πάνω το άλλο φύλλο και το κολλάμε με το κάτω φύλλο.
  • Αλείφουμε με το αβγό (ή το νερό), πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40΄ή μέχρι να ροδίσει.
  • Στα 10-15΄πριν το τέλος του ψησίματος βάζουμε κάτω αντίσταση και αέρα.