Υλικά για στρογγυλή φόρμα 18-20 εκ.:
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι
- 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 40 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 κ.σ. νερό κρύο
Για τη γέμιση:
- 125 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 125 γρ. μέλι
- 1 μεγάλο αβγό (προαιρετικά)
- 1 βανίλινη
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα της πίτας (ή αν είναι νηστίσιμη την βρέχουμε με νερό)
- ζάχαρη καστανή για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε κομμάτια και δουλεύουμε μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο και να γίνει η ζύμη ψιχουλιαστή.
- Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
- Την τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά για τη γέμιση.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο και τα ανοίγουμε σε φύλλα.
- Απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο στη φόρμα και το σηκώνουμε να καλύψει τα τοιχώματα μέχρι τη μέση.
- Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε από πάνω το άλλο φύλλο και το κολλάμε με το κάτω φύλλο.
- Αλείφουμε με το αβγό (ή το νερό), πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40΄ή μέχρι να ροδίσει.
- Στα 10-15΄πριν το τέλος του ψησίματος βάζουμε κάτω αντίσταση και αέρα.