Υλικά για στρογγυλή φόρμα 18 εκ.:

  • φέτες ψίχα τοστ
  • μαλακό βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. καρδιές αγκινάρας ή φρέσκιες ή σε κονσέρβα
  • 4 αβγά
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κ.γλ. βασιλικός ξερός
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 100 γρ. κασέρι ή γκούντα τριμμένο
  • 100 γρ. ανθότυρο ή φέτα θρυμματισμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αλείφουμε με λίγο από το βούτυρο τη φόρμα καθώς και φέτες τοστ τόσες όσες θα χρειαστούμε για να καλύψουμε το εσωτερικό της φόρμας και τα πλαϊνά του, φροντίζοντας να μην αφήνουμε κενά.
  • Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και αλατίζουμε. Σοτάρουμε για 6-8′ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1′ ακόμη.
  • Ρίχνουμε τις αγκινάρες σε κομμάτια και μαγειρεύουμε για 8-10′ (οι φρέσκες ίσως χρειαστούν περισσότερο). Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τις αγκινάρες να μισοκρυώσουν.
  • Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από το κασέρι ή γκούντα μέσα στη φόρμα και από πάνω αδειάζουμε το μείγμα με τις αγκινάρες.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αβγά, την κρέμα γάλακτος το ανθότυρο ή φέτα, το βασιλικό, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τις αγκινάρες.
  • Καλύπτουμε με βουτυρωμένες φέτες ψωμιού και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι ή γκούντα.
  • Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-15′.
  • Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 15-20′ και αναποδογυρίζουμε την πίτα σε μια πιατέλα.