Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ (38χ25 εκ.):
- 2 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε κυβάκια
- 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
- 1 δαφνόφυλλο
- 500 γρ. κιμάς (μείγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου)
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 250 γρ. αρακάς
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
Για από πάνω:
- 500 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες και βρασμένες για 20-30′ μέχρι να μαλακώσουν καλά
- 120 ml γάλα
- 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το καρότο και το δαφνόφυλλο και μαγειρεύουμε για 5′ ανακατεύοντας τακτικά.
- Ρίχνουμε τον κιμά και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 25′ ή μέχρι να σωθούν τα υγρά.
- Μετά από 10′ ρίχνουμε και τον αρακά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να σωθούν τα υγρά.
- Πολτοποιούμε τις πατάτες.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέσα και τις πολτοποιημένες πατάτες.
- Βάζουμε το μείγμα με τον κιμά στο πυρέξ και στρώνουμε από πάνω το μείγμα πατάτας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30′ ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.