Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ (38χ25 εκ.):

  • 2 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 500 γρ. κιμάς (μείγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου)
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 250 γρ. αρακάς
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου

Για από πάνω:

  • 500  γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες και βρασμένες για 20-30′ μέχρι να μαλακώσουν καλά
  • 120 ml γάλα
  • 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το καρότο και το δαφνόφυλλο και μαγειρεύουμε για 5′ ανακατεύοντας τακτικά.
  • Ρίχνουμε τον κιμά και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 25′ ή  μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  • Μετά από 10′ ρίχνουμε και τον αρακά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να σωθούν τα υγρά.
  • Πολτοποιούμε τις πατάτες.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέσα και τις πολτοποιημένες πατάτες.
  • Βάζουμε το μείγμα με τον κιμά στο πυρέξ και στρώνουμε από πάνω το μείγμα πατάτας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30′ ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.