panetone

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 1 πανετόνε και στρογγυλή λυόμενη φόρμα 18 εκ. ψηλή:

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 125 γρ. γάλα χλιαρό
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 425 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 75 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή μείγμα των δύο, λιωμένο
  • 2 αβγά και 1 χτυπημένο για άλειμμα
  • 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 175 γρ. ανάμεικτα ξερά φρούτα (βερίκοκα, κράνμπερι, σταφίδες και ζαχαρωμένο ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού και κίτρου) – προαιρετικά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το γάλα σε μπολ και ρίχνουμε τη μαγιά.
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι.
  • Όταν το γάλα με τη μαγιά αφρίσει, προσθέτουμε το βούτυρο, τα 2 αβγά και τις βανίλιες και τα χτυπάμε.
  • Ανακατεύουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, πιο κολλώδης από τη ζύμη για ψωμί.
  • Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε για 10′ μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική.
  • Ανοίγουμε σε μεγάλο χοντρό φύλλο τη ζύμη, σκορπάμε τα ξερά φρούτα και το ξύσμα και ζυμώνουμε για να δέσουν καλά τα υλικά.
  • Δίνουμε σφαιρικό σχήμα στη ζύμη και τη βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια.
  • Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε 2 ώρες σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
  • Στρώνουμε τη φόρμα με διπλό αντικολλητικό χαρτί. Στη φόρμα για κέικ φτιάχνουμε με το αντικολλητικό χαρτί ένα κολλάρο 5-12 εκ. ψηλότερο από τα πλαϊνά.
  • Αφαιρούμε το αέρα από τη ζύμη με τις γροθιές μας και ζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη.
  • Δίνουμε στρογγυλό σχήμα, βάζουμε στη φόρμα και αφήνουμε 2 ώρες ακόμη να διπλασιαστεί.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40-45′ στη μεσαία θέση του φούρνου. Αν ροδίσει γρήγορα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Είναι έτοιμο όταν η βάση του ακούγεται κούφια.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη.

Σημείωση: Το έφτιαξα χωρίς τα φρούτα. Είναι καταπληκτικό με μαρμελάδα.