Υλικά για 1 πανετόνε και στρογγυλή λυόμενη φόρμα 18 εκ. ψηλή:
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 125 γρ. γάλα χλιαρό
- 70 γρ. ζάχαρη άχνη
- 425 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 πρέζα αλάτι
- 75 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή μείγμα των δύο, λιωμένο
- 2 αβγά και 1 χτυπημένο για άλειμμα
- 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 175 γρ. ανάμεικτα ξερά φρούτα (βερίκοκα, κράνμπερι, σταφίδες και ζαχαρωμένο ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού και κίτρου) – προαιρετικά
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το γάλα σε μπολ και ρίχνουμε τη μαγιά.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι.
- Όταν το γάλα με τη μαγιά αφρίσει, προσθέτουμε το βούτυρο, τα 2 αβγά και τις βανίλιες και τα χτυπάμε.
- Ανακατεύουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, πιο κολλώδης από τη ζύμη για ψωμί.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε για 10′ μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική.
- Ανοίγουμε σε μεγάλο χοντρό φύλλο τη ζύμη, σκορπάμε τα ξερά φρούτα και το ξύσμα και ζυμώνουμε για να δέσουν καλά τα υλικά.
- Δίνουμε σφαιρικό σχήμα στη ζύμη και τη βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια.
- Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε 2 ώρες σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
- Στρώνουμε τη φόρμα με διπλό αντικολλητικό χαρτί. Στη φόρμα για κέικ φτιάχνουμε με το αντικολλητικό χαρτί ένα κολλάρο 5-12 εκ. ψηλότερο από τα πλαϊνά.
- Αφαιρούμε το αέρα από τη ζύμη με τις γροθιές μας και ζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη.
- Δίνουμε στρογγυλό σχήμα, βάζουμε στη φόρμα και αφήνουμε 2 ώρες ακόμη να διπλασιαστεί.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40-45′ στη μεσαία θέση του φούρνου. Αν ροδίσει γρήγορα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
- Είναι έτοιμο όταν η βάση του ακούγεται κούφια.
- Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη.
Σημείωση: Το έφτιαξα χωρίς τα φρούτα. Είναι καταπληκτικό με μαρμελάδα.