Υλικά για 6 άτομα:

  • 2 κιλά πανσέτα με το εξωτερικό λίπος επάνω
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια σε φέτες

Για το μείγμα μπαχαρικών:

  • 1 κ.σ. σκόρδο αποξηραμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.σ. μουστάρδα σκόνη
  • 1/2 κ.σ. τσίλι σκόνη (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ξερό θυμάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα πατατάκια σαν τηγανητά:

  • 5-6 μέτριες πατάτες για φούρνο
  • 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο ή ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 -3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε ρόμβους (μόνο το λίπος στην επιφάνεια όχι το κρέας).
  • Αλείφουμε με λάδι γύρω γύρω την πανσέτα.
  • Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (για το μείγμα μπαχαρικών) σε γουδί ή μπολ ή στο μούλτι) και τα ανακατεύουμε να γίνουν πάστα.
  • Αλείφουμε το κρέας. Αν έχουμε χρόνο το μαρινάρουμε και μια νύχτα πριν, αλλιώς μόλις το αλείψουμε τριγύρω το αφήνουμε να σταθεί για 30′ σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ºC στον αέρα.
  • Κάνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια σε ταψί.
  • Βάζουμε επάνω την πανσέτα με το λίπος προς τα πάνω να το βλέπουμε. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα σε δυνατό φούρνο για 30′.
  • Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150ºC (αν έχουμε αντιστάσεις το γυρίζουμε στις αντιστάσεις και κατεβάζουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου) και συνεχίζουμε το σιγανό ψήσιμο για περίπου 2 ώρες και 15′ μέχρι να τραγανίσει η επιφάνεια και σχεδόν να λιώνει το κρέας όταν τραβάμε με πιρούνι.
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15′ και να ανακτήσει τα υγρά του, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατατάκια και σαλάτα εποχής.

Για τα πατατάκια:

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες ,τις κόβουμε σε μικρά καρέ και τις βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό για 5′.
  • Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.
  • Βάζουμε τα πατατάκια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την γραβιέρα και το ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο.
  • Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30′.
  • Στο τέλος του ψησίματος τις βάζουμε για λίγα λεπτά κάτω από δυνατό γκριλ.