Υλικά για 6 άτομα:
- 2 κιλά πανσέτα με το εξωτερικό λίπος επάνω
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια σε φέτες
Για το μείγμα μπαχαρικών:
- 1 κ.σ. σκόρδο αποξηραμένο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.σ. μουστάρδα σκόνη
- 1/2 κ.σ. τσίλι σκόνη (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.σ. ξερό θυμάρι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα πατατάκια σαν τηγανητά:
- 5-6 μέτριες πατάτες για φούρνο
- 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο ή ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 -3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε ρόμβους (μόνο το λίπος στην επιφάνεια όχι το κρέας).
- Αλείφουμε με λάδι γύρω γύρω την πανσέτα.
- Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (για το μείγμα μπαχαρικών) σε γουδί ή μπολ ή στο μούλτι) και τα ανακατεύουμε να γίνουν πάστα.
- Αλείφουμε το κρέας. Αν έχουμε χρόνο το μαρινάρουμε και μια νύχτα πριν, αλλιώς μόλις το αλείψουμε τριγύρω το αφήνουμε να σταθεί για 30′ σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ºC στον αέρα.
- Κάνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια σε ταψί.
- Βάζουμε επάνω την πανσέτα με το λίπος προς τα πάνω να το βλέπουμε. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα σε δυνατό φούρνο για 30′.
- Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150ºC (αν έχουμε αντιστάσεις το γυρίζουμε στις αντιστάσεις και κατεβάζουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου) και συνεχίζουμε το σιγανό ψήσιμο για περίπου 2 ώρες και 15′ μέχρι να τραγανίσει η επιφάνεια και σχεδόν να λιώνει το κρέας όταν τραβάμε με πιρούνι.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15′ και να ανακτήσει τα υγρά του, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατατάκια και σαλάτα εποχής.
Για τα πατατάκια:
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες ,τις κόβουμε σε μικρά καρέ και τις βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό για 5′.
- Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.
- Βάζουμε τα πατατάκια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την γραβιέρα και το ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο.
- Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30′.
- Στο τέλος του ψησίματος τις βάζουμε για λίγα λεπτά κάτω από δυνατό γκριλ.