Υλικά για 4 άτομα:
- 500 γρ. παπαρδέλες (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας)
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. αντζούγιες, ψιλοκομμένες
- 150 γρ. φινόκιο σε λεπτές φέτες
- 3 μικρά κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες
- 20 γρ. κάππαρη
- 40 γρ. ελιές πράσινες, ψιλοκομμένες
- 30 γρ. σταφίδες μαύρες
- 100 γρ. νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
- 500 γρ. τόνο στραγγισμένο
- 150 γρ. ντομάτες κονκασέ
- 5 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο και κοχλάζον νερό και, αφού τα σουρώσουμε, φυλάμε 100 γρ. από το νερό του βρασίματος.
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φινόκιο και τα κολοκυθάκια. Ρίχνουμε το σκόρδο και αφήνουμε μέχρι να μυρίσει.
- Προσθέτουμε το νερό από τα ζυμαρικά, την κάππαρη, τις αντζούγιες, τις σταφίδες και τις ντομάτες. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 5′ περίπου.
- Προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, τον τόνο και τις ελιές και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά. Θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη υγρά στην κατσαρόλα, αλλά όχι πολλά ούτε πολύ ρευστά, σχετικώς «δεμένα».
- Βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό, τον μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμύδι και λίγο ακόμη ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε για αλάτι.