Υλικά για 4 άτομα:

  • 500 γρ. παπαρδέλες (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας)
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. αντζούγιες, ψιλοκομμένες
  • 150 γρ. φινόκιο σε λεπτές φέτες
  • 3 μικρά κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες
  • 20 γρ. κάππαρη
  • 40 γρ. ελιές πράσινες, ψιλοκομμένες
  • 30 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 100 γρ. νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
  • 500 γρ. τόνο στραγγισμένο
  • 150 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • 5 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο και κοχλάζον νερό και, αφού τα σουρώσουμε, φυλάμε 100 γρ. από το νερό του βρασίματος.
  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φινόκιο και τα κολοκυθάκια. Ρίχνουμε το σκόρδο και αφήνουμε μέχρι να μυρίσει.
  • Προσθέτουμε το νερό από τα ζυμαρικά, την κάππαρη, τις αντζούγιες, τις σταφίδες και τις ντομάτες. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 5′ περίπου.
  • Προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, τον τόνο και τις ελιές και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά. Θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη υγρά στην κατσαρόλα, αλλά όχι πολλά ούτε πολύ ρευστά, σχετικώς «δεμένα».
  • Βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό, τον μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμύδι και λίγο ακόμη ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε για αλάτι.