Υλικά για πυρέξ 27χ16 εκ (12 κομμάτια):
- 350 γρ. σουσάμι
- 300 γρ. μέλι
- 40 γρ. γλυκόζη
- 1γεμάτη κ.σ. ζάχαρη
- φλούδες λεμονιού/πορτοκαλιού
- κανέλα
Εκτέλεση
- Απλώνουμε το σουσάμι στο ρηχό ταψί του φούρνου και το καβουρντίζουμε για 10-15′.
- Εντωμεταξύ βάζουμε το μέλι με τις φλούδες και την κανέλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10′.
- Θα αρχίζει να βράζει και θα αφρίσει. (Μην το ξαφρίσετε καλύτερα,γιατί θα αφαιρέσετε πολύ μέλι. Μόλις απομακρύνετε από τη φωτιά, θα σταματήσει το άφρισμα).
- Μετά τα 10′ απομακρύνουμε από τη φωτιά, πετάμε τις φλούδες και ρίχνουμε μέσα το σουσάμι.
- Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά (4) συνεχώς.
- Για να ελέγξουμε αν έχει γίνει το παστέλι, βάζουμε με ένα κουταλάκι λίγο υλικό σε κρύο νερό. Αν βρεθεί στην επιφάνεια, σφιγμένο κάνοντας μπαλάκι, είναι έτοιμο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, απλώνουμε στο πυρέξ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο και ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού.
- Αφήνουμε για 5-6′ να κρυώσει λίγο και χαράσσουμε.
- Αφαιρούμε με μια σπάτουλα που έχουμε βρέξει ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και βάζουμε σε πιατέλα.