Υλικά (για ταψί 30χ40):
- 1/2 κιλό μακαρόνια Νο 2 (χονδρά)
- 1/2 κιλό κιμάς
- ντοματοπολτός ή φρέσκια ντομάτα για τον κιμά
- τριμμένο κρεμμύδι στον τρίφτη
- αλάτι, πιπέρι
- 100 γρ.κεφαλογραβιέρα τριμμένη (βάζω όση θέλω)
- 1 αβγό
- μαργαρίνη
Για τη μπεσαμέλ:
- 4 ποτήρια νερού γάλα
- 120 γρ. (4κ.σ.) μαργαρίνη
- 7 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- τριμμένη φρυγανιά (μπορώ να τρίψω φρυγανιές στο μπλέντερ, δε χρειάζεται να αγοράσω έτοιμη)
Εκτέλεση:
- Βράζουμε για 8 λεπτά τα μακαρόνια.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά, βάζουμε 4-5 ποτήρια νερό, αλάτι, πιπέρι και τον ντοματοπολτό και τα βράζουμε για 30.
- Βράζουμε τον κιμά και στη συνέχεια βάζουμε όσο τυρί θέλουμε και το αβγό, αλάτι και πιπέρι.
- Απλώνουμε τα μισά μακαρόνια στο ταψί ανακατεμένα με λίγη μαργαρίνη.
- Απλώνουμε τα μακαρόνια στο πυρέξ.
- Από πάνω βάζουμε τον κιμά.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα μακαρόνια.
- Προσθέτουμε την μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
- Τέλος, προσθέτουμε την μπεσαμέλ.
Για την μπεσαμέλ
- Σ’ένα μπολ ζυμώνουμε το βιτάμ με το αλεύρι.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα στο φουλ (8-9 για τις καινούριες κουζίνες, 3 για τις παλιές) το γάλα, αλάτι και ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Έπειτα, ρίχνουμε τη μαργαρίνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, για να μη σβολιάσει (θα κατεβάσουμε στο 7 ή 2 για να ελέγχω το μείγμα).
- Μόλις δέσει η μπεσαμέλ (περίπου σε 5 λεπτά) τη βγάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 50-55 λεπτά (ανάλογα το φούρνο). Αν αρπάξει από πάνω, σκεπάω με αλουμινόχαρτο.
Παραλλαγή του παστίτσιου.
Αντί για μακαρόνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαζάνια. Θα χρειαστεί λίγο περισσότερος κιμάς (γύρω στα 600 γρ.) και περισσότερη μπεσαμέλ (6 ποτήρια γάλα, 200 γρ. βιτάμ, 9 κ. σ. γεμάτες αλεύρι).
Στρώνω στο πυρέξ λαζάνια, κιμά και μπεσαμέλ και ούτω καθεξής μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.