Υλικά (για ταψί 25χ35):
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι
- 125 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο) παγωμένη
- 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 αβγό
Για τη γέμιση:
- 85 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 350 γρ. ζάχαρη
- 2 ασπράδια αβγών
- 250 γρ. αμύγδαλο (ξεφλουδισμένο)
Για την κρέμα:
- 500 ml γάλα
- 125 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 αβγό ολόκληρο + 1 κρόκος
- λίγο αλάτι
Για το γλάσο:
1 κουτί υποβρύχιο βανίλια
Εκτέλεση
Ζύμη
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη, όχι πολύ μαλακή. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. νερό παγωμένο για να τη ζυμώσουμε). Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Γέμιση
- Αλέθουμε το αμύγδαλο με τη ζάχαρη της γέμισης στο μούλτι.
- Προσθέτουμε τα ασπράδια και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Κρέμα
- Ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
- Ανακατεύουμε την κρέμα με τη γέμιση.
Σύνθεση γλυκού
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 20-25′.
- Βυθίζουμε το κουτί με τη βανίλια σε ζεστό νερό για να μαλακώσει.
- Αφού κρυώσει το γλυκό, το κόβουμε σε κομμάτια 5χ5 και το περιχύνουμε με τη λιωμένη βανίλια.