Υλικά  (για ταψί 25χ35):

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 125 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο) παγωμένη
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αβγό

Για τη γέμιση:

  • 85 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 2 ασπράδια αβγών
  • 250 γρ. αμύγδαλο (ξεφλουδισμένο)

Για την κρέμα:

  • 500 ml γάλα
  • 125 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 αβγό ολόκληρο + 1 κρόκος
  • λίγο αλάτι

Για το γλάσο:
1 κουτί υποβρύχιο βανίλια

 

Εκτέλεση

Ζύμη

  • Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη, όχι πολύ μαλακή. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. νερό παγωμένο για να τη ζυμώσουμε). Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Γέμιση

  • Αλέθουμε το αμύγδαλο με τη ζάχαρη της γέμισης στο μούλτι.
  • Προσθέτουμε τα ασπράδια και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Κρέμα

  • Ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
  • Ανακατεύουμε την κρέμα με τη γέμιση.

Σύνθεση γλυκού

  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 20-25′.
  • Βυθίζουμε το κουτί με τη βανίλια σε ζεστό νερό για να μαλακώσει.
  • Αφού κρυώσει το γλυκό, το κόβουμε σε κομμάτια 5χ5 και το περιχύνουμε με τη λιωμένη βανίλια.